Zinoši dārzkopji katru gadu vāc ziepju paliekas, lai tās varētu izmantot dārzā

Katru gadu dārznieki meklē jaunus veidus, kā tikt galā ar kaitēkļiem savos dārzos, taču reizēm risinājums ir vienkāršāks un pieejamāks, nekā varētu šķist.

Šodien pastāstīsim, kā veļas vai darvas ziepes var palīdzēt uzlabot ražu un aizsargāt augus. Pat parastās ziepju atliekas, kuras bieži vien izmetam, var efektīvi aizsargāt pret kaitēkļiem, kas bojā lapas un dārzeņus.

Darvas ziepes ir dabīgs un pārbaudīts līdzeklis, ko jau izsenis lieto ādas kopšanai. Tās ražo no darvas – tumša, sveķaina šķidruma, ko iegūst no koku, piemēram, bērza vai priedes, mizas.

Lasi arī: Kapēc pirms vārīšanas nedrīkt likt kartupeļus aukstā ūdenī

Darvas ziepes satur dabīgus antibakteriālus un pretsēnīšu savienojumus, kas palīdz attīrīt ādu un palīdz mazināt iekaisumu. Darvas ziepes dziļi attīra ādu, noņemot lieko sebumu (taukvielas), netīrumus un ādas šūnas. Tas padara ādu svaigu un tīru, un var palīdzēt novērst poru aizsērēšanu un melno punktu veidošanos.

 

Darvas ziepes ir pazīstamas ar savām nomierinošajām īpašībām. Tās var palīdzēt mazināt niezi un ādas kairinājumu, kas ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar jutīgu ādu. Daudzas darvas ziepes ir izgatavotas no dabīgām sastāvdaļām, bez pievienotiem sintētiskiem ķimikālijām un smaržvielām. Tas padara tās par lielisku izvēli cilvēkiem, kuri vēlas izvairīties no potenciāli kaitīgām vielām savā ādas kopšanas rutīnā.

Darvas ziepes var izmantot ne tikai sejai, bet arī ķermenim un pat matiem. Tās var palīdzēt mazināt blaugznas un uzlabot galvas ādas veselību, padarot tās par universālu līdzekli ikdienas higiēnai.

Izmantojot darvas ziepes, var iegūt daudz priekšrocību, kas palīdz uzturēt ādu tīru, veselīgu un līdzsvarotu. Tās ir īpaši piemērotas tiem, kuri meklē dabīgus un efektīvus ādas kopšanas līdzekļus.

Bet šoreiz vairāk pastāstīsim, kur darvas ziepes noder kā līdzeklis ikdienā, citās dzīves jomās!

Darvas ziepes istabas augiem

Darvas aromāts nav pieņemams ne tikai cilvēkiem, bet arī punduriem, kuri to nevar paciest. Lai darvas ziepes būtu vieglāk lietojamas, sarīvējiet tās uz smalkas rīves. Šīs ziepes var izmantot, lai atvairītu pundurus no istabas augiem: vienkārši uzklājiet nedaudz ziepju uz puķu poda virsmas, un aromāts atbaidīs kukaiņus.

Tomēr šis pat ne tuvu nav labākais pielietojums

 

 

 

Līdzeklis augu apstrādei dārzā

Šķīdumu var pagatavot, izmantojot 150 gramus sarīvētu darvas vai veļas ziepju un 2 litrus silta ūdens. Kad ziepes pilnībā izšķīdinātas, veidojas biezi šķidrās ziepes.

 

Šķīdumu atšķaida ar ūdeni proporcijā 1:5 un izmanto, lai aplaistītu augus gan puķu, gan dārzeņu dobēs. Tas veido aizsargkārtiņu uz lapām un augsnes, kas pasargā augus no laputīm, kodēm un Kolorādo vabolēm.

Augsnes deoksidācija

Dabīgās veļas ziepes raksturojas ar izteikti sārmainu reakciju. Šo īpašību var izmantot skābas augsnes neitralizēšanai dārzā vai puķu dobēs. Izšķīdiniet 200 g sarīvētu veļas ziepju siltā ūdenī un iegūto šķīdumu sajauciet ar spaini ūdens. Pēc tam šo šķīdumu izmantojiet augsnes aplaistīšanai.

Ziepes pret laputīm un ērcēm

Lai cīnītos ar kukaiņiem, kuriem ir plāns hitīna apvalks, ir efektīvs izmantot ziepju šķīdumu. Lai atbrīvotos no laputīm, ir ieteicams apsmidzināt auga lapas ar šo šķīdumu. Lai novērstu ziepju gabaliņu nonākšanu uz auga, kas var izraisīt lapu apdegumus, vislabāk ir izkāst šķīdumu caur marli.

 

Lai iznīcinātu zirnekļa ērces istabas augos, samitriniet lupatiņu sagatavotajā ziepju šķīdumā un noslaukiet ar to bojātās lapas. Ļaujiet šķīdumam iedarboties uz auga aptuveni 2 stundas, pēc tam nomazgājiet ziepes no auga zem dušas. Pēc procedūras puķupodu var pārklāt ar maisiņu.

Cīņa ar kāpuriem

Kāpuri var būt kaitīgi kāpostiem, salātiem, sakņu kultūrām, ogām un citiem dārza augiem. Manuāla kaitēkļu savākšana var būt ļoti grūts uzdevums.

Kumelīšu uzlējums ar ziepēm ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem cīņā pret kāpuriem. Lai pagatavotu šo līdzekli, uz 10 litriem ūdens nepieciešami 1 kg kumelīšu lapu un 50 g veļas ziepju. Augus ar šo maisījumu jāapsmidzina ik pēc 7 dienām, un rezultāts būs pamanāms!

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment