Zviedrija ļauj vecvecākiem izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu, lai sekmētu jauno ģimeņu ekonomisko labklājību

No 1. jūlija Zviedrijas vecāki var katrs piešķirt 45 dienas bērna kopšanas atvaļinājuma trešai personai, kura saņems kompensāciju par bērna pieskatīšanu, un šī sistēma ir izstrādāta, lai palīdzētu ģimenēm organizēt darbu.

Zviedrija jau bija pazīstama ar vienu no dāsnākajām bērna kopšanas atvaļinājuma politikām pasaulē, kas paredz 16 mēnešus ilgu apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, kas ir sadalāms starp abiem vecākiem. Kopš 1. jūlija šī politika ir kļuvusi vēl dāsnāka: No šī brīža tēvi, mātes vai viņu partneri vairs nav vienīgie ģimenes locekļi, kuriem ir tiesības saņemt bērna kopšanas atvaļinājuma kompensāciju, ja viņi paliek mājās ar bērnu. Likums tagad ļauj viņus aizstāt ar vecvecākiem, tēvočiem, tantēm vai jebkuru citu personu pēc viņu izvēles uz laiku līdz 90 dienām.

Saskaņā ar pašreizējo sistēmu Zviedrijas vecākiem ir tiesības uz 480 dienām apmaksāta bērna kopšanas atvaļinājuma – vai nu abiem vecākiem kopīgi, vai arī visiem vecākiem vienatnē. Par 390 dienām kompensācija ir noteikta aptuveni 80 % apmērā no vecāka ienākumiem. Par atlikušajām 90 dienām tā ir ierobežota līdz 180 kronu (16 eiro) par dienu. Šīs atvaļinājuma dienas ir jāizmanto, pirms bērns sasniedz 12 gadu vecumu. Bērna pirmajos 15 mēnešos vecāki var palikt mājās kopā 60 dienas; 90 no 480 dienām ir paredzētas katram no vecākiem.

Saskaņā ar Zviedrijas Sociālās apdrošināšanas aģentūras (Försäkringskassan) jaunāko ziņojumu, kas publicēts jūnija vidū, 2021. gadā dzimušajiem bērniem tēvi ir izmantojuši 27 % no atvaļinājuma jeb 130 dienas, kas ir par 7 punktiem vairāk nekā 10 gadu laikā. Tomēr jau vairākus gadus debates vairāk ir koncentrējušās uz to, vai būtu lietderīgi paplašināt bērna kopšanas atvaļinājuma kompensāciju arī citiem pabalstu saņēmējiem, daļēji lai atvieglotu slogu vientuļajām mātēm.

Ievadā reformai, kas stājās spēkā 1. jūlijā, Zviedrijas liberāli konservatīvā valdība, kuru atbalsta galēji labējie, norādīja, ka “zviedru ģimenes ir atšķirīgas un tām ir atšķirīgas vajadzības” un ka ierobežojumi “var traucēt dažiem cilvēkiem aprūpēt bērnu un vecākiem līdzsvarot ģimenes un darba dzīvi”. Mērķis bija ieviest “elastīgumu”.

Tāpēc saskaņā ar jauno sistēmu katrs vecāks var nodot līdz 45 dienām atvaļinājuma savai izvēlētajai personai bez vecuma ierobežojuma. Šī persona saņems kompensāciju, pamatojoties uz saviem ienākumiem, ja tā strādā, vai bāzes līmenī, ja ir pensionārs. Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons sociālajā tīklā Facebook to nosauca par reformu, kas beidzot ļaus “vectētiņam” izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment