10 briesmīgākās pilsētas, kurās ir bīstami dzīvot

9. Kabve, Zambija

1902. gadā Zambijā tika atrastas lielākas svina un kadmija nogulsnes. Tika izveidoti uzņēmumi, kas nodarbojās ar šo metālu ieguvi un pārstrādi. Šobrīd šahtas un uzņēmumi vairs nedarbojas, taču ekoloģiskā situācija līdz ar to nav uzlabojusies. Iedzīvotāji cieš no saindēšanās, pat bērniem svina stāvoklis asinīs 10 – 15 reizes pārsniedz normu.

8. La Oroju, Peru

Šajā pilsētā 90% iedzīvotāju ir nopietnas veselības problēmas, jo asinīs ir ļoti augsts svina sastāvs. Neveselīgos apstākļus rada ražotne, kas piesārņo pilsētu jau kopš 1992. gada.

7. Linfena, Ķīna

Vairāk nekā 3 miljoni iedzīvotāji cieš no ogļu dedzināšanas vietējās šahtās. Vidēji 200 tūkstošiem cilvēku ir pneimonija, plaušu vēzis un bronhīts. Linfena tiek uzskatīta par visnetīrāko pilsētu Ķīnā. Šajā pilsētā nav iespējams dzīvot bez sejas maskas, jo virs pilsētas nemitīgi atrodas smogs.

6. Noriļska, Krievija

Noriļska ir viena no piesārņotākajām Krievijas pilsētām. Pilsēta, kas kļuva par mājvietu vienai no vislielākajiem metalurģijas centriem pasaulē. Vairāk nekā 130 tūkstoši pilsētas iedzīvotāju sirgst ar respiratoriskām slimībām. Šajā pilsētā ir tik piesārņots gaiss, ka 2001. gadā valdība aizliedza tūristu iebraukšanu.

5. Sukinda, Indija

Sukindā atrodas lielākās hroma iegūšanas karjeras. Vidēji 90% nāves gadījumu šajā apvidū saistīti ar hroma saindēšanos.

4. Tjaņdziņa, Ķīna

Tjaņdziņa ir lielākais svina ražotājs Ķīnā. Metālu koncentrācija gaisā un augsnē desmitiem reižu pārsniedz pieļaujamo normu. Piemēram, netālu no pilsētas izaudzētie kvieši satur 24 reizes vairāk svina, nekā to pieļauj Ķīnas valdība.

3. Vapi, Indija

Vairāk nekā 1000 pilsētā esošie rūpniecības uzņēmumi ir panākuši to, ka dzīvsudraba līmenis ūdenī ir 96 reizes pārsniedzis pieļaujamo normu. Vidēji 70 tūkstoši iedzīvotāju cieš no dažādām hroniskām saslimšanām, ko izraisa gaisā esošo smago metālu ieelpošana.

2. Sumgaita, Azerbaidžāna

Sumgaita ir vispiesārņotākā teritorija Padomju Savienības laikos. Tolaik pilsētā strādāja neskaitāmas ražotnes, kas atstāja nelabvēlīgu ietekmi uz vidi. Šobrīd daudzas rūpnīcas savu darbu ir pārtraukušas, bet visa teritorija ap tām joprojām izskatās kā milzīga rūpniecības izgāztuve.

1. Černobiļa, Ukraina

Kura gan cita pilsēta spējīga ieņemt reitinga pirmo vietu, ja ne Černobiļa? Diemžēl bēdīgi slavenā AES ir padarījusi šo pilsētu neapdzīvojamu. 1986. gadā notikusī katastrofa apkārtējā vidē izmeta tik daudz radioaktīvo vielu, ka līdz pat šai dienai 30 km rādiusā ap pilsētu nav iespējams uzturēties.

Tiek uzskatīts, ka kopējais cietušo skaits ir vairāk nekā 5 miljoni cilvēku. Grūti iedomāties, kā cilvēki toreiz jutās, neilgi pēc avārijas un pēkšņās evakuācijas.

Pieredze rāda, ka nav nepieciešams uzcelt AES, lai iznīcinātu dzīvību. Pietiks vien ar pāris metāla rūpnīcām, lai padarītu kādreiz skaistas pilsētas par ekoloģiskām katastrofām.

Avots: ofigenno.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment