12. janvārī Babītes novada pašvaldība aicina uz Ziemassvētku kauju 102. gadadienai veltītu atceres brīdi Antiņu kapsētā

2019. gada 12. janvārī Babītes novadā un Jelgavas novadā – vēsturiskajās kauju un apbedījumu vietās – norisināsies Ziemassvētku kauju 102. gadadienai veltīti atceres pasākumi. Babītes novada pašvaldība sestdien, 12. janvārī, plkst. 13.00 aicina uz karavīru piemiņas pasākumu Antiņu kapsētā.

Pasākuma programma Antiņu kapsētā 12. janvārī plkst. 13.00

• Svētbrīdis kopā ar Nacionālo bruņoto spēku kapelānu Raimondu Krasinski

• Ziemassvētku kauju atcere un kritušo strēlnieku godināšana

• Klusuma brīdis un zalves

• Ziedu un svecīšu nolikšana

Muzikālais noformējums: Zemessardzes orķestris

Pasākumu vada: Mārtiņš Mitenbergs

Pārstāvētās institūcijas: Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki, Zemessardzes Studentu bataljons, Babītes novada pašvaldības dome un administrācija, Babītes vidusskola.

Organizē: Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centrs.

Antiņu kapsēta atrodas Babītes pagastā netālu no Liepājas šosejas; koordinātas: 56.882444, 23.747954. Antiņu kapsētas apkaimē atrodas arī SIA “Rīgas meži” apsaimniekotā medikamentu noliktavu (Ziemassvētku kauju ekspozīcija), latviešu strēlnieku zemnīcas un kauju ierakumu posmi.

Par citiem Ziemassvētku kauju 102. gadadienas atceres pasākumiem var uzzināt Babītes novada pašvaldības mājaslapā www.babite.lv.

Par Ziemassvētku kaujām

Vēsturnieki atzīst, ka Ziemassvētku kaujām ir bijusi liela nozīme ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas vēstures lappusēs, jo tās bija vienas no lielākajām un sīvākajām I pasaules kara kaujām Eiropā no 1916. līdz 1918. gadam. Turklāt Ziemassvētku kaujās pirmo un vienīgo reizi uzbrukumā pēc vienota kaujas plāna gāja visi latviešu strēlnieku pulki – aptuveni 25 līdz 30 tūkstoši latviešu. Kopējie kara zaudējumi – 9000 cilvēku. Sākotnēji Antiņu kapsētā tika apglabāti 1240 strēlnieku, bet vēl 20 gadus pēc kaujām Babītes pagasta Antiņu kapsētā turpināja guldīt cīņā kritušos. 1930. gados šajā vietā pārapbedīti vēl 2000 karavīru no citām Krievijas armijas daļām. Pašlaik Antiņu kapsētā atdusas aptuveni 3800 karavīru.

Pasākumā notiks filmēšana un fotografēšana. Fotoattēli un videomateriāli tiks izmantoti pasākuma atspoguļošanai Babītes novada pašvaldības informācijas kanālos: interneta vietnē www.babite.lv, sociālā tīkla www.facebook.com/Babitesnovads profilā, www.youtube.com un pašvaldības informatīvajā izdevumā “Babītes Ziņas”. Datu pārzinis: Babītes novada pašvaldība. Personas dati tiks apstrādāti šī pasākuma publicitātes nodrošināšanai. Vairāk par veikto personas datu apstrādi www.babite.lv sadaļā Datu privātuma politika.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment