4 populārākie mīti par ķermeņa valodu

  1. Ja kāds pieskatās degunam, runājot ar tevi, viņš visticamāk melo
  2. Ja kāds pārtrauc acu kontaktu, runājot ar tevi, viņš visticamāk melo
  3. Ja kāds sakrusto rokas savā priekšā, viņš cenšas norobežoties un distancēties
  4. Ja kāds nespēj tev paskatīties acīs, viņš ir nepatiess

1. Daudz ticamāk ir pieņēmums, ka šim cilvēkam niez deguna epiderma. Tomēr melošanas faktors nav pilnībā noliedzams, jo brīžos, kad melojam, mūsu ķermeņa temperatūra viegli izmainās, esot par iemeslu vieglai niezei. Diemžēl detektīvseriāli būs mūs maldinājuši, apgalvojot, ka deguna nieze ir absolūta melu pazīme – drīzāk tas ir vien minējums, kura precizitāte ir izsakāma ar nelielu varbūtību.

2. Šis pieņēmums ir vairāk nepatiess, nekā patiess. Kad cilvēki melo, viņi biežāk skatās tieši acīs. Tam var būt divi iemesli – melotājs ir apguvis ķermeņa valodu un rīkojās tieši tā, lai viņš pārliecināti melotu, vai arī ķermeņa valoda ir ļoti subjektīva un nav piemērojama visai sabiedrībai kopumā. Mēs šodien paļausimies uz otro variantu.

3. Iespējams, ka tā ir melu pazīme, jo ķermeņa valoda ir tieši tik proporcionāli subjektīva, cik cilvēki dzīvo uz šīs planētas. Bet pastāv iespēja, ka sakrustotas rokas ir pieradums vai arī ķermeņa valodas atdarināšana – ja cilvēks pretī tev sakrusto rokas sev priekšā, pārliecinies, ka nedari to pašu.

4. Iespēja, ka cilvēks ir nepatiess vēl joprojām pastāv, jo ķermeņa valoda ir subjektīva. Bet nespēja skatīties cilvēkiem acīs var būt izskaidrojama ar personas kautrīgumu un nedrošuma sajūtu. Vai arī garlaicību.

Galvenā doma ir šāda – neizmanto kategoriskus spriedumus par personu, balstoties tikai uz ķermeņa valodas atziņām. Labākais veids, kā analizēt personu, ir ilgstoši novērot konkrētu uzvedību konkrētās situācijās. Katra persona ir individuāla un arī atšķirīgi reaģē pie dažādiem apstākļiem.

Avots: 

zvaigžņu tulks

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment