4 veidi, kā lasīšana maina Tavas smadzenes

Smadzenes rada attēlus bez pamudinājuma

Lasīšana raisa iztēli un ar laiku tas kļūst pavisam viegli. Tas atļauj mums iztēloties kā grāmatas varoņi izskatās, kādās situācijās un vidē viņi nonāk, kā arī māca mums labāk iztēloties situācijas arī dzīvē. Informācijas vizualizācija kļūst par vienkāršu ieradumu. Jau izlasot kādu teikumu mūsu prātos automātiski rodas attēls, pilnīgi bez piepūles.

Audio grāmatas liek darboties tavām smadzenēm divtik

Pētnieki un rakstnieki ne visai atzīst audio grāmatu klausīšanos kā grāmatas lasīšanu, jo uztveres veic ir krasi atšķirīgs. Tomēr zinātne atzīst, ka izteiktais vārds smadzenēm liek darboties aktīvāk, tādā veidā asinot prātu un attīstot prāta spējas. Tas neattiecas tikai uz audio grāmatām vai lasīšanu, bet pētnieki atklājuši, ka 65% no mūsu sarunām sastāv no aprunāšanas un personīgiem stāstiem, kas maz atšķiras no grāmatas klausīšanās.

Lasīšana par kāda cilvēka pieredzi

Vai tu kādreiz esi juties tik ļoti “iegrimis” stāstā, ka tevi pārņems sajūta, ka tas ir stāsts par tevi? Tas ir dabīgi, jo tavas smadzenes pieņem, ka tu patiesi esi ko tādu piedzīvojis. Smadzenes neuztver, kad tu lasi ar pieredzi un, kad tu to patiešām piedzīvo. Tavām smadzenēm tā ir kā virtuālā realitāte.

Dažāda stila lasāmviela attīsta dažādas smadzeņu daļas

Jo dažādāka ir tava lasāmviela, jo vairāk labuma no tā tu gūsti. Kad tu lasi zinātnisko literatūru, tad tavām smadzeņu kognitīvajām funkcijām tas ir kā kārtīgs treniņš, bet, kad tu lasi kaut ko sava prieka pēc un varbūt ne tik sarežģītā valodā, tad tev uzlabojas asinsrite dažādās smadzeņu daļās.

Avots: infoatedu.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment