5 cilvēku ieradumi ar zemu pašnovērtējumu

1. Ieradums salīdzināt

Ieradums sevi salīdzināt ar citiem un skatīties uz citiem no apakšas uz augšu – atkarības zīme. Noraidot savu unikalitāti,  jūs sevi nododat. Novērtējot sevi caur citiem, jūs riskējiet nekad neuzzināt patiesību par savu īsto “es”.

Ignorējot sava paša spēka avotu, jūs esat spiesti meklēt saimnieku, ceļvedi, kurš (nav šaubu), protams, ka atradīsies. Ja jūs neizdomāsiet, ko darīt ar savu dzīvi, parādīsies tie, kas to izdarīs jūsu vietā.

2. Ieradums sacensties 

Aiz cenšanās būt labākam par kādu slēpjas sajūta, ka esat sliktāks par citiem un ir vēlme izrādīt pretējo. Kamēr jums būs tāds ego – jūsu vienīgais stimuls, būs dzīvot sacenšoties. Vienmēr būs tādi, kas ir labāki un kam ir vairāk. Tikai dzīves mērķis ir būt nevis sacensties. Būt tādam kāds esiet, bet ne labākam par kaimiņu. “Tikai nelaimīgs cilvēks cenšas pierādīt, ka viņš ir laimīgs; tikai mūžībā aizgājis cilvēks cenšas pierādīt, ka viņš ir dzīvs; tikai bailīgais cenšas pierādīt, ka viņš ir drosminieks. Tikai cilvēks, kurš zin savu būtību, cenšas pierādīt savu varenību”. – Ošo.

3. Ieradums cerēt 

Atsakoties ticēt sevī, jūs dzīvojat cerībās un gaidīšanā. Jūs ceriet, ka jūs paķers straume vai arī parādīsies tas, kas vedīs jūs cauri visai dzīvei. Jūs visu laiku kaut ko gaidiet un neziniet, ko sagaidīt. Jūs biedē dzīve, taču atbildība jūs biedē vēl vairāk.

Dzīvojot pēc sveša scenārija un pēc kāda cita cilvēka mērķiem, jūs zaudējiet dzīves maģiju. Brīnumi nav uz nobradātiem ceļiem atrasto, bet gan uz neatklātām takām. Vienreiz noriskējot un pagriežoties uz sava pagrieziena – jūs sapratīsiet, ka jums nav vajadzīgi ceļveži.

4. Ieradums meklēt atzīšanu

Kad jūs ziniet savu vērtību, jums nākas ievērot novērtējumus no malām. Meklējot atzīšanas iespējas, jūs dariet ne to, ko jūs vēlētos darīt, bet gan to, kas jums nes monētiņu jūsu nopelnu krājkasītē. Jo vairāk atdzīšanu jūs saņemiet, jo vairāk jums vajag papildspēku no paša nozīmes. Veidojas slēgts aplis. No tā izkļūt var, saprotot, ka jūsu vērtības nāk no iekšpuses nevis no apkārtējiem.

5. Ieradums manipulēt

Kad jūs neticiet savos spēkos, jūs izmantojiet svešu cilvēku spēkus, lai sasniegtu personīgos mērķos.  Vai tas bija tīši vai netīši, taču tāpat jūs kļūstiet pa manipulatoru. Jums nākas izmantot visa veida paņēmienus un trikus: spiest uz žēlumu, izsaukt sirdsapziņu un spēlēt uz vainas sajūtām.

Taču, kad vecās “pogas” ieķeras, jums nākas meklēt jaunās. Attīstās roku veiklība, taču ne ticība savos spēkos. Izmantojot un pazemojot citus, jūs nenostiprināsiet savu pašnovērtējumu. Tā vietā, lai manipulētu, atrodiet veidu kā sevi motivēt.

 

Avots: for-real-man.info

Iesaki šo rakstu citiem!