5 ķermeņa daļas, kas ir ļoti jutīgas pret sāpēm

Pirkstu gali

Pirkstu gali ir jutīgāki pret sāpēm nekā jebkura cita ķermeņa vieta. Tāpēc pat tik sīki ievainojumi kā papīra iegriezums vai dūriens pirkstā var likt satrūkties pat pieaugušam vīrietim.

Pirkstu galos atrodas daudz nervu galu, kas sūta sāpju signālus tieši uz smadzenēm. Ja vienlaicīgi tiek skarti vairāki nervi, tad ir arī vairāk sāpju signālu. Runājot par smadzenēm, reģionā, kas sajūt sāpes, ir atvēlēts diezgan daudz vietas tieši pirkstiem.

Lielais liela kauls

Lielā lielakaula priekšpusē ir ļoti maz muskuļu vai tauku, kas to nosedz. Tas nozīmē, ka nekas to nepasargā no trieciena, un pat mazākais sitiens gar kafijas galdiņa stūri var radīt pamatīgas sāpes. Vēl vairāk – ja kāds iesper pa šo kaulu, tad sāpes ir neciešamas.

Pēdas izliekums

Uzkāp uz lego klucīša ar pēdas spilventiņu vai papēdi un varbūt jutīsi nelielas sāpes, bet pamēģini uz tā uzkāpt ar pēdas izliekuma daļu un būs grūti nekliegt aiz sāpēm.

Pēdas daļās ir liela jutīguma atšķirība. Spilventiņš un papēdis katru dienu pilda balsta funkciju, tāpēc tur uzaug biezāka āda, kas labāk pacieš kairinājumu. Pēdas izliekumā, savukārt, ir ļoti plāna āda, tāpēc nervu gali atrodas tuvāk virspusei.

Ceļgala kauls

Līdzīgi kā lielajam liela kaulam, arī ceļgala kaula priekšā un aizmugurē nav aizsargslāņa, ko veidotu muskuļi vai tauki.

Turklāt, ceļa kaula priekšējā virsmā atrodas vairāki nervu gali. Ceļgala kaula aizmugure arī nav pasargāta, jo atrodas uz lielā liela kaula nelīdzenās daļas. Kad tas saņem triecienu, tad cieš arī kaula aizmugurējā daļa un lielais liela kauls.  Citiem vārdiem, trieciena rezultātā cieš divas vietas, līdz ar to arī sāpju signāli nāk no divām vietām.

Ulnārais nervs

Ulnārais nervs atrodas augšdelma kaula galā un elkoņa ārējā malā. Arī tas nav pasargāts, tāpēc ir ļoti jutīgs pret katru triecienu.

Nervi ir veidoti no dažādiem audiem, un daži no tiem reaģē uz pieskārienu, bet citi uz sāpēm. Šajā gadījumā sitiens pa ulnāro nervu rada spēcīgu sāpju signālu, kas tiek nosūtīts uz smadzenēm.

Tā kā šis nervs sūta signālus arī plaukstas virzienā, tad sāpes var sajust visā rokā līdz pat pirkstu galiem.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment