6 noteikumi, kā pagatavot buljonu, lai tas būtu ne tikai garšīgs, bet arī caurspīdīgs

Pareizi pagatavots buljons ir jebkura garda pirmā ēdiena pamatā. Ja jūs nezināt tā radīšanas nianses un iezīmes, maz ticams, ka jūs varēsit iepriecināt sevi un savu ģimeni ar kulinārijas šedevru. Tāpēc pastāstīsim, kādi noteikumi jāievēro, lai buljons vienmēr būtu caurspīdīgs un piesātināts.

Pirmais noteikums: vāriet aukstā ūdenī

Produkti, kas veidos buljona pamatu, vienmēr jāliek aukstā, nevis verdošā ūdenī. Tas ir nepieciešams, lai visiem dārzeņos, gaļā vai zivīs esošajiem vitamīniem un uzturvielām būtu laiks pāriet šķidrumā.

Vidēji ūdenim vajadzētu būt trīs līdz četras reizes vairāk nekā galvenajam produktam. Tas ir, ja buljonam ņemat cūkgaļas gabalu, kas sver 500 gramus, tad šķidrumam vajadzētu būt pusotram līdz diviem litriem. Vienam kilogramam vistas gaļas vajadzēs pusotru litru ūdens. Kad buljons būs gatavs, visticamāk, paliks 1,2 litri šķidruma. Lai pagatavotu gardu zupu, būs jāpievieno tikpat daudz ūdens.

Otrais noteikums: pievienojiet dārzeņus un garšaugus

Buljonā viens no svarīgākajiem parametriem ir aromāts. Tāpēc tam ir jāpievieno dārzeņi, kā arī garšaugi un garšvielas. Bet jūs nevarat izmantot pilnīgi visu – izmantotajām “garšām” nevajadzētu nomākt galveno garšu. Piemēram, zivju buljonam ir nepieciešams minimāls garšvielu daudzums, jo tam ir viegla garša, kuru ir ļoti grūti nomākt. Bet gaļā var pievienot vairāk garšaugu, jo to ir grūti nomākt.

Kas attiecas uz dārzeņiem, buljonā vislabāk der sakņu dārzeņi. Tie var būt sīpoli, burkāni, selerijas sakne vai pētersīļi – tie padara buljonu garšīgāku un tīrāku. Nesagrieziet ēdienu pārāk smalki: sīpolus – divās vai trīs daļās, burkānus – divās vai četrās, atkarībā no izmēra.

Garšaugi ir piemēroti gan svaigi, gan žāvēti. Pirmajā gadījumā tie jāsasien ar diegu un jāieliek katlā, līdz izdalās garša un aromāts, bet otrajā gadījumā jāieliek marles maisiņā, lai vēlāk būtu vieglāk tos dabūt ārā no buljona.

Trešais noteikums: sāliet pa daļām

Daudzas saimnieces ir pieradušas visu sāli ielikt buljonā uzreiz pēc tam, kad tas uzvārās, taču šī pieeja nav gluži pareiza. Lai nekļūdītos ar garšvielu daudzumu, jāsāla pa daļām. Pavāri iesaka pašā sākumā pievienot pāris šķipsniņas sāls, lai ekstraktvielas iekļūtu ūdenī, bet beigās jānogaršo, lai zinātu, cik vēl jāpieliek.

Kad gatavošanas procesā šķidrums kļūs mazāk, sākumā pievienotā sāls koncentrācija palielināsies. Tāpēc buljons noteikti neiznāks pārsālīts.

Ceturtais noteikums: nenolejiet pirmo buljonu

Internetā bieži var redzēt padomu, ka buljonu vajadzētu uzvārīt, vārīt piecas minūtes un pēc tam nokāst. Tiek uzskatīts, ka tādā veidā jūs to attīrīsit no kaitīgām vielām. Tomēr tam nav zinātnisku pierādījumu.

Iespējams, daži pavāri ir pieraduši to darīt, taču jums to nevajadzētu atkārtot, ja neredzat pēc tā vajadzību. Tomēr, ja to izvēlaties darīt, tad pēc pirmā buljona nokāšanas, produktus atkal aplejiet ar aukstu ūdeni un sāciet vārīt no jauna.

Piektais noteikums: Noņemiet putas ar karoti

Kad šķidrums sāk vārīties, virsū veidojas putas, kuras jānoņem, lai buljons kļūtu caurspīdīgs. Lieliski iederēsies karote vai kauss – dažos piegājienos savāksiet visas putas. Lūdzu, ņemiet vērā, ka vārīšanās laikā nevajadzētu attālināties no plīts, pretējā gadījumā pastāv risks, ka putas nosēdīsies uz katla dibena un malām.

Tāpēc, tiklīdz dzirdat, ka ūdens burbuļo, samaziniet siltumu un pārejiet pie buljona tīrīšanas procedūras. Pēc tam noņemiet vāku un atstājiet šķidrumu uz lēnas uguns vārīties – tam vajadzētu gurkstēt. Gatavošanas procesā neaizmirstiet noņemt liekos taukus, kas veido plēvi uz buljona virsmas.

Lasi arī: Vasaras saulgriežiem 2023. gadā piemīt īpaša maģija. Pavadi šo dienu pareizi

Sestais noteikums: beigās buljonu izkāš

Ja vēlaties, lai buljons izrādītos gaišs, pēc vārīšanas tas jānokāš. Šim nolūkam nevajadzētu izmantot caurduri, bet gan marli vai mitru drānu, pretējā gadījumā pastāv risks, ka buljonā paliks liekie tauki.

Ja pat pēc šīs procedūras šķidrums nav ieguvis vēlamo caurspīdīgumu, izmantojiet dzidrināšanas paņēmienu. Vienkāršākais un pieejamākais veids, kā to izdarīt, izmantot olu baltumus. Proporciju ziņā viss ir viegli un saprotami: viens olu baltums uz pusotru litru buljona. Olas labi sakuļ līdz putām. Kad buljons ir atdzisis līdz 60 grādu temperatūrai, pievieno tam sakultos olu baltumus un liek uz uguns, lai uzvārās. Vāra šķidrumu trīs līdz piecas minūtes, pēc tam izkāš caur sietu vai marli.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment