9 interesanti fakti par seno pilsētu Pompeju. Skolā to nemāca!

Pompejas bordeļi

Laikā, kad norisinājās izrakumi Pompejas pilsētas apkaimē, tika atrastas vidēji 25 ēkas, kurās norisinājās prostitūcija. Šīs vietas dēvēja par lupanārijiem (“lupa” no latīņu valodas “prostitūtas”). Šo iestāžu interjeru rotāja dažādas erotiskas bildes, kas veicināja apmeklētāju iztēli. Interesanti, ka pakaplojuma izmaksas nemaz nebija tik lielas – vien pāris glāzes vīna.

Grieķu izcelsme

2 (1)

Tradicionāli Pompeja bija romiešu pilsēta. Bet vecākas ziņas, kas datējamas ap VI gadsimtu p.m.ē., liecina par grieķu tempļiem. Tas apstiprina, ka pirmsākumos šeit ir bijušas grieķu apmetnes. Par daļu no romiešu pasaules Pompeja kļuva daudz vēlāk…

Grafiti un zīmējumi

3 (1)

Pilsētas sienas bija apzīmētas ar visdažādākajiem zīmējumiem un uzrakstiem. Uz sienām bija dažādi raksti, kas liecināja par ikdienā notiekošo, attēloja reklāmas, bija rakstīti personīgi paziņojumi vai pat aizvainojumi.

Aculiecinieku apraksti

Kāds aculiecinieks ārpus Pompejas pilsētas bija rakstījis, ka 79.gada 24.augustā virs Pompejas pilsētas esot pacēlies dīvains mākonis. Viņš apgalvoja, ka naktī jutis dīvainus pazemes grūdienus un nākošajā dienā pametis savu villu, jo baidījies, ka tā varot sabrukt.

Izvirduma spēks

Precīzi izmērīt šī izvirduma spēku nav iespējams, bet daži mūsdienu zinātnieki apgalvo, ka tas esot bijis 500 reižu spēcīgās par Hirošimas atombumbas sprādzienu.

Upuru skaits

6

Aptuvenais cietušo skaits ir ap 2500 cilvēku. Turklāt nav zināms, cik cilvēku tolaik dzīvoja Pompejā, un izdzīvojušos skaits ir miglā tīts.

Izvirduma sekas

Pēc Vezuva izvirduma, Pompejas pilsētu pārklāja biezs putekļu mākonis. Tā biezums sasniedza 2,8 m augstumu. 79.gada 24. augustā aptuveni 7.30 no rīta magma sasniedza pilsētu, iznīcinot iedzīvotāju villas. Pēc kāda laika pilsētu pārklāja otrais izvirdumu vilnis, kas sastāvēja no degošas gāzes un akmeņiem, kas virzījās uz priekšu ar ātrumu 100km/h, iznīcinot jebkuru dzīvu būtni sev ceļā.

Nejaušs atklājums

8

1594.gadā, kad norisinājās kanāla rakšana, nejauši tika atklātas freskas ar uzrakstiem, tajā skaitā arī ar pilsētas nosaukumu. Toreiz gan padomāja, ka tas esot villas nosaukums, kas savulaik piederējusi romiešu komandierim Pompejam Lielajam.

Ģipša skulptūras

9

Itāļu arheologs Džuzepe Fiorellī 1863.gadā veica pilsētas izrakumus. Viņš pamanīja, ka daudzi tukši mirušo silueti bija šajā vietā. Viņš tos iepildīja ar ģipsi, lai iegūtu cilvēku formas. Šī metode vēlāk tika uzlabota, izmantojot stikla šķiedras. Mūsdienās ģipša kultūras iespējams apskatīt dažādos Itālijas muzejos.

Avots: ofigenno.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment