6 kļūdas, kuras bieži virtuvē pieļauj pat pavāri ar stāžu. Nemazgā uzreiz pēc iegādes augļus un dārzeņus

Neviens nav pasargāts no kļūdām virtuvē. Reizēm pie tām noved paviršība, reizēm zināšanu trūkums. Lai kā arī būtu, neveiksmīgs ēdiens vai sabojāti produkti vienmēr ļoti apbēdina. Tāpēc dalāmies ar sešām izplatītākajām kulinārijas kļūmēm, kuras saimnieces pieļauj visbiežāk. Centieties no tām izvairīties, un tad virtuvē jūs gaidīs veiksme.

Pirmā kļūda: uzglabāt augļus un dārzeņus vienā un tajā pašā vietā

Mūsdienu ledusskapju modeļi ir aprīkoti ar lielu skaitu plauktu un nodalījumu dažāda veida produktiem. Pateicoties tam, jūs varat organizēt ērtāku produktu uzglabāšanu, lai viss būtu pa rokai un redzams. Taču tas nenoliedz faktu, ka, šķirojot produktus, ir jāievēro noteikti noteikumi.

Dārzeņus un augļus labāk uzglabāt atsevišķi vienu no otra, pretējā gadījumā pastāv risks samazināt to uzglabāšanas laiku. Fakts ir tāds, ka daži pārtikas produkti, piemēram, āboli un banāni, izdala etilēnu – gāzi, kas paātrina blakus esošo augļu nogatavošanos. Tā rezultātā tie sāk pūt daudz ātrāk nekā tad, ja tie stāv atsevišķi.

Bet tomāti un augļi ar kauliņiem vispār nemaz nav jāglabā ledusskapī, bet gan istabas temperatūrā. Jo ilgāk tie atrodas ledusskapja plauktā, jo lielāka iespēja, ka tie zaudēs savu garšu un mīkstums pārvērtīsies putrā.

Otrā kļūda: karsta ēdiena ievietošana plastmasas traukos 

Daudzas saimnieces pārliek pārtiku no karstiem katliem un pannām plastmasas traukos. Tas ir ērti, jo plastmasas konteineri ledusskapī aizņem minimālu vietu.

Bet šeit ir viena svarīga nianse. Plastmasa, no kuras izgatavoti konteineri, var izdalīt kaitīgas ķīmiskas vielas – bisfenolu A un bisfenolu C. Tās izjauc hormonālo fonu, izraisa reproduktīvās sistēmas darbības traucējumus u.c. problēmas. Pēc zinātnieku pētījumiem, šīs vielas veidojas, ja plastmasas trauki tiek pakļauti lielai temperatūras ietekmei.

Trešā kļūda: izmantot garšvielas, līdz tās beidzas

Vai jums patīk dažādas garšvielas un vienmēr uzkrājat garšvielas lielos iepakojumos? No vienas puses, tas ir labi, jo vajadzīgās garšvielas vienmēr ir pa rokai. No otras puses, garšvielām nav īpaši ilgs glabāšanas laiks.

Laika gaitā tās zaudē savu garšu un aromātu, īpaši, ja tās glabājat atvērtos maisiņos plauktā, kur tos skar tiešie saules stari. Garšvielas iesakām iegādāties nelielos iepakojumos un nekavējoties iebērt speciālos uzglabāšanas traukos. Tātad jūs varat tās izmantot daudz ilgāk.

Ceturtā kļūda: atvērt cepeškrāsni ēdiena gatavošanas brīdī

Protams, ir jāuzrauga ēdiena gatavošanas process un periodiski jāpārbauda, ​​kā tas “jūtas” cepeškrāsnī. Bet pārāk neaizraujieties. Katru reizi, atverot durvis, daļa siltuma izplūst un tiek traucēts cepšanas process: trauks tiek apcepts nevienmērīgi, gatavošanas laiks palielinās.

Lasi arī: Zemeņu sezona sākusies. Grēks netaisīt zemeņu kompotu ziemai, turklāt bez sterilizācijas

Pietiks ar vienu reizi, lai kontrolētu procesu un vajadzības gadījumā pārkārtotu cepešpannu vai apgrieztu produktu otrādi. Pārējā gadījumā vadieties pēc receptē norādītā laika. Bet, ja tomēr gribat pārbaudīt ēdienu, dariet to ne ātrāk kā tad, kad pagājusi puse no receptē norādītā laikā.

Piektā kļūda: izmantot vienu nazi visam

Daudzas saimnieces uzskata, ka tikai profesionālam šefpavāram ir nepieciešami vairāki naži, un parastā virtuvē var aprobežoties ar vienu – galvenais ir labi sagriezt. Tomēr šis viedoklis ir kļūdains. Dažāda veida naži tika izgudroti tikai tādēļ, lai atvieglotu gatavošanas procesu un padarītu ēdiena griešanu daudz ērtāku.

Pēc ekspertu domām, saimniecei pietiek ar četriem nažiem:

  • šefpavāra nazis – ideāli piemērots dārzeņu smalcināšanai un gaļas griešanai;
  • universālais nazis – nepieciešams desu, zivju, siera griešanai. Pateicoties tievajam garajam asmenim, tas lieliski tiek galā ar šiem uzdevumiem;
  • maizes nazis – produkts ar garu asmeni un maziem zobiem ļauj bez piepūles sagriezt pat svaigu maizes kukuli;
  • dārzeņu mizošanai – mazs un īss nazis ērti iegulst rokā, bez problēmām noņem dārzeņu un auļu mizu.

Sestā kļūda: nomazgāt dārzeņus un augļus tūlīt pēc iegādes

Ir noteikums: ja nomazgājiet dārzeņus vai augļus – uzreiz  to apēdiet vai izmantojiet ēdiena gatavošanai. Ja neplānojat to darīt, ielieciet ēdienu ledusskapī, līdz tas patiešām ir nepieciešams. Ūdens strūkla no augļiem nomazgā aizsargslāni un tāpēc tie ātrāk bojājas.

Ja jums nepatīk netīrumu uz dārzeņiem vai putekļi uz augļiem, uzmanīgi noslaukiet tos ar papīra dvieli.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment