Saimniece pamanīja, ka svaiga gaļa tumsā spīd! Ko tas nozīmē!?

Pērkot gaļas izstrādājumus veikalos vai tirgū, reti kurš aizdomājas par gaļas kvalitātes prasībām. Taču velti, jo no tā ir atkarīga ne tikai gatavo ēdienu garša, bet arī mūsu pašsajūta.

Ja redzat, ka lielveikalā pirktā prece ir bojāta, atgriezieties tur un atdodiet to. Šādu situācijas nevajadzētu atstāt nejaušības ziņā, jo šeit ir runa par cilvēku veselību. Kaut kas līdzīgs notika ar mūsu stāsta varoni, kura pamanīja, ka tumsā spīd veikalā iegādātā svaiga vistas gaļa!

Ukrainas pilsētas Ivanofrankivskas iedzīvotāja Jeļena Zaslavskaja ar draugiem dalījās ar neparastu ierakstu. Lielveikalā viņa iegādājās vistu. Gaļa izskatījās pilnīgi normāla, nekādas nepatīkamas smakas nebija. Turklāt Jeļenai izdevās pagatavot boršču no šīs gaļas un nogaršot to kopā ar visu ģimeni.

Tomēr sieviete savam kaķim iedeva nelielu vistas filejas gabaliņu. Viņš to neēda, un gaļa palika guļam kaķa bļodā. Kad Jeļena naktī devās uz virtuvi, lai iedzertu ūdeni, viņa ieraudzīja ko neparastu. Vistas gabals tumsā spīdēja!

Veikals, reaģējot uz sievietes ierakstu, norādīja, ka ir ievērotas visas gaļas uzglabāšanas prasības. Bet eksperti steidzās noskaidrot, kas ir iemesls šādam “fenomenam”.

Kāpēc gaļa tumsā spīd

Ja ar dokumentiem viss kārtībā, kāpēc vista tumsā spīdēja? Kā izrādījās, tam varētu būt vairāki iemesli.

1.Bieži vien ražotāji izmanto fosfātu maisījumus, lai pagarinātu dažādu produktu glabāšanas laiku. Šī iemesla dēļ gaļa var sākt mirdzēt tumsā. Ja spīdums ir pārāk spilgts, tas norāda, ka apstrādes laikā tika izmantots nepareizs fosfātu sastāvs.

Un tā patiešām ir problēma, jo tas var izraisīt ne vislabākās sekas. Fosfāta sistemātiska lietošana saistīta ar garīgās aktivitātes pasliktināšanos. Turklāt ir iespējamas problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu. Fosfāti bērniem ir kontrindicēti, jo tie bojā zobus un var tikt traucēta uzvedība.

2.Pseudomonas baktērijas var augt uz gaļas, ja tā netiek pienācīgi atdzesēta vai uzglabāta. Tas ir iespējams arī tad, ja dzīvnieks bija slims. Šīm baktērijām piemīt neparasta īpašība – bioluminiscējošais mirdzums. Ja produkts tiek termiski apstrādāts, baktērijas tiks iznīcinātas un neradīs nekādu kaitējumu. Taču mikrobiologi neiesaka ēst šādu gaļu.

3.Dažreiz gaļas fosforescenci var izraisīt fotobaktērijas. Piemēram, Photobacterium fischeri u.c. Piesārņojums jeb produkta piesārņojums ar šīm baktērijām notiek dzesēšanas posmā. Tas notiek pārāk augsta mitruma dēļ un temperatūrā no 5 līdz 30 grādiem. Tajā pašā laikā gaļas pH līmenis ir augstāks par 5,6.

Šīs baktērijas nav toksiskas. Turklāt, ja gaļas izstrādājums sāk patiešām bojāties, baktērijas vienkārši iet bojā un spīdums pazūd. Daži eksperti apgalvo, ka spīdums ir sava veida indikators tam, ka gaļā nav pūšanas mikroorganismu. Starp citu, fotobaktērijas ir sastopamas dabā, tas ir galvenais iemesls, kāpēc ugunspuķes un dziļjūras zivis spīd tumsā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment