Tas varētu šķist komiski, ja nebūtu tik nopietni. Kļūdas nēsājot apakšveļu

Nepareiza apakšveļas valkāšana var palielināt infekcijas risku. Pārliecinieties, ka nepieļaujat šīs kļūdas.

Apakšveļa netiek mainīta pietiekami bieži

Dažiem no mums ir vismaz viens netīrs noslēpums: mēs pieļaujam apakšveļas kļūdas, tostarp nemainām to tik bieži, cik vajadzētu. Saskaņā ar apakšveļas ražotāja Tommy John 2019. gadā veiktās aptaujas datiem aptuveni 45 % no mums divas vai vairāk dienas nemaina apakšveļu.

Vīrieši 2,5 reizes biežāk nekā sievietes mēdz nemainīt veļu nedēļu vai ilgāk. Nav lieki jāsaka, ka šādi higiēnas paradumi neietekmē veselību tai labākajā veidā.

Apakšveļa nav kokvilnas

Vislabāk, ja katrs apakšveļas centimetrs ir izgatavots no dabīgajām šķiedrām, bet ja nu nē, tad vismaz apakšveļas centrālajai daļai jābūt ar kokvilnas oderējumu, lai saglabātu svaigas un sausas intīmās zonas.

2018. gadā žurnālā Obstetrics & Gynaecology publicētais pētījums, liecina, ka, valkājot apakšveļu, kas nav no kokvilnas, var rasties rauga infekcija. Sintētiskie audumi – piemēram, poliesteris un mežģīnes – var sabojāt jūsu maksts veselību, jo aiztur siltuma un mitruma izdalīšanos, kairina ādu un rada vidi baktērijām vai sēnītēm, kuras vairojas. Šāds pats efekts piemīt zīda audumiem. Atstājiet šādu greznu veļu īpašiem gadījumiem, bet citādi palieciet pie kokvilnas.

Pārāk mazs izmērs

Izmēram ir nozīme – un ne tikai tāpēc, lai izceltu atsevišķas ķermeņa zonas. Cieši pieguļoša apakšveļa (un arī zeķbikses) var padarīt jūsu intīmo zonu sakarsušu un sviedrainu – un ne labā nozīmē, bet drīzāk kairinājumu un infekciju veicinošā veidā.

Dažām sievietēm pieguļoša apakšveļa var izraisīt sāpīgas slimības, piemēram, vulvodīniju. Ginekologs Dr.Vaiders norāda: “Ja apakšveļa ir par šauru vai par mazu, palielinās maksts un vulvas kairinājuma iespējamība. Tāpat arī palielinās baktēriju spēja vairoties, ja nav pietiekamas iespējas vēdināšanai.”

Apakšveļa neizmazgājas pietiekami labi

Baktērijas var izdzīvot veļas mazgāšanas ciklā, liecina pētījums, kas publicēts 2019. gadā žurnālā Applied and Environmental Microbiology. Laika gaitā tas var negatīvi ietekmēt jūsu maksts veselību, iespējams, palielinot rauga infekcijas vai urīnceļu infekcijas iespēju, kā arī citas saslimšanas.

Veļa jāmazgā augstā temperatūrā. Pētījumi liecina, ka vēsāka mazgāšanas temperatūra dezinficē tikai tad, ja mazgāšanas līdzekļos tiek izmantoti balinātāji. Tāpat arī konstatēts, ka rūpīga veļas žāvēšana var efektīvi samazināt baktēriju daudzumu.

Pārāk smaržīga veļa

Veļas mazgāšanas līdzekļos izmantotās smaržvielas var viegli kairināt ādu. Arī audumu mīkstinātājos esošās ķīmiskās vielas var izraisīt niezi un apdegumus. “Dažas sievietes ir jutīgākas nekā citas, bet kopumā aromātiski tamponi un spēcīgi mazgāšanas līdzekļi var izraisīt niezi un kairinājumu vai pat dedzinošu sajūtu,” saka Dr. Vaiders. Jūsu labākais risinājums? Izvairieties no smaržīgu mazgāšanas līdzekļu lietošanas, ja iepriekš jums ir bijusi šāda reakcija. Tā vietā meklējiet tādus, uz kuriem ir norāde “hipoalerģisks”.

Tu sēdi sasvīdušā apakšveļā

Pēc jogas nodarbības vai treniņa trenažieru zālē dodies mājās, lai nomazgātos dušā, bet tev ātri jāpiestāj bankā, jāiepērk daži pārtikas produkti vakariņām, jāizdzer tasīte kafijas, un pēc stundas tu joprojām esi tērpies savā “atdzisušajā” treniņa apakšveļā. Pēc treniņa vienmēr ir labi pārģērbties. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad nevalkājat mitrumu aizvadošas vai kokvilnas apakšbikses, jo sintētiskie audumi neelpo tik labi kā kokvilnas audumi un pēc treniņa var aizturēt mitrumu un baktērijas.

Lasi vēl: Pārsteidzošas 5 lietas, kas var notikt, ja tu aizej gulēt izsalcis

Siltuma un mitruma kombinācija var kairināt ādu maksts ārpusē (vulvā), izraisot iekaisumu, kļūt par baktēriju un rauga savairotāju, kā arī palielināt intertrigo risku – izsitumu, kas var parādīties ādas krokās, un ko izraisa berze, gaisa cirkulācijas trūkums un mitrums.

Gulēšana apakšveļā

Lielākajai daļai sieviešu tā nav problēma. Tomēr citām sievietēm, ja viņas naktī gulēs bez veļas, tas var nākt par labu vagīnai. Sievietēm, kuras cieš no hroniska vulvas vai maksts iekaisuma, ir nosliece uz maksts rauga infekcijām, niezi un kairinājumu, un, visticamāk, tām būs labāk, ja viņas gulēs bez apakšbiksēm.

Tā kā raugs un baktērijas veidojas mitrās un siltās vietās, neliela vēdināšana laiku pa laikam var sniegt atvieglojumu. Ja jūtaties neērti gulēt bez apakšveļas, izvēlieties brīvu kokvilnas apakšveļu vai brīvus pidžamas šortus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment