Rudenī atnesu pilnas kabatas ar kastaņiem un iemetu tos verdošā ūdenī. To man iemācīja kāds vecs dziednieks

Ko darīt ar kastaņiem sezonas kulminācijā? Mana atbilde ir vienkārša: ievākt vairāk kastaņu!

Tas ir gadījums, kad labums un lietderība burtiski guļ zem kājām. Par to, kā izmantot rudens dabas dāvanas savā labā, sīkāk pastāstīsim tālāk rakstā.

Sākumā gan neliels apraksts par pašiem kastaņiem.

Kastaņi ir nelieli līdz vidēja lieluma koki vai krūmi, kas pieder pie ģints Castanea, ozolkoku ģimenes (Fagaceae). Tie ir plaši pazīstami ar savām smalki garšīgajām ogļainajām sēklām, kuras bieži vien cep vai vāra un ēd kā delikatesi.

Izskats: Kastaņa koks var sasniegt pat 30 metru augstumu. Tā lapas ir garas, platas un zobiņotas ar spilgti zaļu krāsu. Sēklas, kas pazīstamas kā kastaņi, ir aizsargātas ar cieta, neregulāra veida, naga formas apvalku, kuram ir mazi ass adati. Kad šis apvalks nobriest, tas atveras un atbrīvo brūnganās krāsas sēklu.

Izplatība: Kastaņi ir dzimtīgi Eirāzijā un Ziemeļamerikā. Eiropas kastaņs (Castanea sativa) ir visizplatītākais un pazīstamākais sugu pārstāvis Eiropā.

Kultūras nozīme: Kastaņi jau sen tiek audzēti dārzos un parkos, kā arī izmantoti komerciālās platībās, lai iegūtu ogļainās sēklas. Dažās kultūrās, piemēram, Francijā, Itālijā un Spānijā, kastaņi ir svarīga daļa no svētku un ziemas ēdienkartes.

Lasi arī: Pupiņas tomātu mērcē

Lasi arī: Vai vīrietim ir vajadzīgas attiecības ar sievieti, kurai pāri 45? Domāju, ka nē

Lietošana: Kastaņi tiek izmantoti dažādos ēdienos, gan saldos, gan sāļos. Tie var būt cepti, vārīti, pārveidoti par pastu vai izmantoti miltu veidā. Salikājot kastaņus ar citiem produktiem, tiek radīti deserti, kā arī galvenie ēdieni.

Vēsture: Senajos laikos kastaņi bija svarīgs uztura avots daudziem eiropeiskajiem cilvēkiem, īpaši kalnu reģionos, kur citu kultūru audzēšana bija sarežģītāka.

Ekoloģija: Kastaņu koki nodrošina mājvietu un barību dažādiem dzīvniekiem, tai skaitā putniem un bezmugurkaulniekiem.

Kastaņi ir vērtīga dabas dāvana, kura piešķir vērtību gan kultūras, gan ekoloģiskajā kontekstā.

Mūsu senči ticēja, ka kastaņiem piemīt maģiskas īpašības un ka tie var kalpot kā aizsardzība mājoklī no negatīvās enerģijas. Tautas medicīnā kastaņu koku, tā augļus, ziedus, lapas un pat mizu izmanto dažādiem veselības uzlabošanas mērķiem.

Tomēr tas nav pārsteidzoši, jo kastaņos ir daudz noderīgu vielu. Piemēram, šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas un antioksidanti.

No kastaņiem pagatavota tinktūra palīdz mazināt pietūkumu, stiprina imunitāti un mazina dažādu gremošanas trakta slimību simptomus un sekas.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kā to pagatavot

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment