Mūžībā devies bijušais izglītības iestādes vadītājs: Viņš bija notiesāts par kukuļa izspiešanu un izsludināts meklēšanā

Savulaik bijušais Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas (RPIVA) rektors un Rīgas Komercģimnāzijas direktors Juris Stabiņš devies mūžībā, viņš bija notiesāts par kukuļa izspiešanu un meklēšanā izsludināts.

 

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa apstiprināja, ka viņi ir saņēmuši oficiālu informāciju par personas mūžībā aiziešanu Itālijā šogad jūlijā.

 

Līdz tam brīdim, kad saņēma minēto informāciju, persona tika meklēta starptautiski izdošanas nolūkos par soda izciešanu. Tomēr 17.augustā šī personas meklēšana tika izbeigta.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja Juri Stabiņu, kurš bija dzimis 1940.gada novembrī, septembrī 2004.gadā. Stabiņam tika izvirzīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu 13 551 latu (19 281 eiro) apjomā. Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka viņš pieprasīja kukuli astoņas reizes.

Lietā ir piecas epizodes, kas attiecas uz mēģinājumu izprasīt kukuli 12 995 latu (18 490 eiro) apjomā. Turklāt prokurors ir izdalījis divas epizodes lietā, kas saistītas ar sagatavošanos izspiest kukuli 2000 latu (2845 eiro) apjomā. Šīs epizodes saistās arī ar viltotu dokumentu sagatavošanu, ar mērķi saņemt kukuli.

 

Apsūdzība tika izvirzīta par kukuļa izspiešanu no skolēnu vecākiem, kuriem bija nolūks iegūt vietu savu bērnu uzņemšanai mācību iestādē.

 

2009.gada 8.septembrī Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja nemainīgu lēmumu, ar kuru Stabiņam bija iepriekš piespriests astoņu gadu cietumsods un mantas konfiskācija. Senāta lēmums nebija apelējams, un lieta tika nodota Rīgas apgabaltiesai sprieduma izpildei.

 

Neskatoties uz centieniem, Valsts policijai neizdevās nogādāt Stabiņu cietumā, jo rektors bija pazudis. Pazušanas ziņojumu par Stabiņu policijai iesniedza viņa kaimiņš 2009.gada 14.septembrī. Šis kaimiņš dzīvoja blakus Stabiņa radinieku mājai Rēzeknes novada Rikavas pagastā. Vēl pāris dienas pirms tam kaimiņš bija redzējis Stabiņu, bet 13.septembrī viņu vairs nav saticis, un nākamajā dienā nolēmis uzsākt meklēšanas darbības.

Nelielās Maltas upes krastā kaimiņš atrada drēbes, kas piederēja Stabiņam, bet pats Stabiņš nebija atrasts. Arī pie mājas, kuru Stabiņš uzraudzīja, tika atrasta viņa automašīna, kura nebija aizslēgta. Sākot meklēšanu, tika veikta pārbaude Maltas upes gultne vietā, kur Stabiņš iespējams bija pazudis, tomēr nekādas pazīmes par viņa atrašanu netika atrastas.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment