Par to zina maz cilvēku. Cik ilgi var uzglabāt kaltētas sēnes un kā to darīt pareizi

Lai gan sēņu uzglabāšana neprasa stingrus apstākļus, bet, ja tie tiek pārkāpti, produkta derīguma termiņš krasi samazinās.

Svarīga ir ne tikai vieta, kur tās atstājat, bet arī konteiners. Par to, kā pareizi uzglabāt kaltētas sēnes, pastāstīsim šajā rakstā.

Kā izvēlēties pareizo trauku

Sēnes var uzglabāt papīra maisiņos vai kartona kastēs. Tas ir budžeta variants, taču laika gaitā tur var nokļūt nelieli kukaiņi.

Sēnes var uzglabāt arī uz diega, ja tās kaltētas “virtenes” veidā, vai ievietot kartona vai koka kastēs. Katrs sēņu slānis jāpārklāj ar papīru un trauks kaste jānoslēdz.

Labs variants uzglabāšanai ir kokvilnas maisiņi ar aukliņām. Šādā gadījumā sēnes var “elpot”, taču pastāv draudi, ka tajos arī iekļūs kukaiņi. Taču, ja audumu iemērksiet sāls šķīdumā un izžāvēsiet, tas atturēs kaitēkļus.

Svarīgi, ka ne visu veidu sēnes var uzglabāt auduma maisos. Šī metode ir piemērota baltajām sēnēm, baravikām un austerēm. Taču tā nav piemērota gailenēm un apšu bekām, jo tās zaudē savu garšu un aromātu.

Stikla burkas ar vāciņiem aizsargā sēnes no pelēm, bet nenodrošina skābekļa piekļuvi. Vislabāk ir ņemt traukus no tumša stikla, lai samazinātu saules gaismas ietekmi. Šāda uzglabāšanas metode prasa burkas atvērt vismaz divas reizes mēnesī, lai tās izgaismotu.

Kaltētu sēņu uzglabāšanai labi noder keramikas trauki ar klipšiem un vakuuma trauki. Pirms sēņu uzglabāšanas trauki labi jāizmazgā un jāizžāvē, un arī burkas jāsterilizē.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment