Kā izaudzēt gurķus uz balkona

Gurķu audzēšanai piemērots uz austrumiem vai dienvidaustrumiem orientēts balkons.

Kas gan var būt labāks par pašu audzētiem dārzeņiem! Izrādās, ka tas ir iespējams ne tikai laukos, bet arī pilsētā. Izmēģiniet audzēt gurķus uz balkona. Ja izmantosiet īpašus balkona hibrīdus, process būs ne tikai aizraujošs, bet arī vienkāršs.

Gurķu audzēšanai ir piemērots balkons, kas orientēts uz austrumiem vai dienvidaustrumiem. Mājas ziemeļu pusē augiem būs par tumšu pat ar papildus apgaismojumu. Ja māja atrodas vējainā vietā un balkons nav iestiklots, labāk atteikties no šīs idejas – gurķi necieš caurvēju.

Sēklu sēšana un gurķu stādu audzēšana

Gurķu sēklas var sēt aprīlī vai maija sākumā, kad augus vairs nav nepieciešams iepriekš apgaismot. Ja gurķus sēsiet agrāk, pumpuru veidošanās sakritīs ar augu uzturēšanos dzīvoklī, daļa no olnīcām nokritīs, paši vīteņaugi būs ievērojami izstiepušies, jo telpā ir tumšs, un uz balkona augus ņemt būs agri. Mūsdienu hibrīdi, kā likums, agri nogatavojas – no dīgšanas līdz augļošanai paiet 45-50 dienas.

Kā sagatavot augsni gurķu sēšanai

Gurķiem patīk viegla, auglīga augsne. Vislabāk ir lūgt dārzkopības draugiem dārza augsni vai sagatavotu kompostu un sajaukt to ar jau gatavu pirktu augsni dārzeņiem, pievienojot perlītu (4:1:1) Ja tas nav iespējams, izmantojiet gatavu universālu augsni dārzeņu audzēšanai ar pH skābumu 6,3-6,8 robežās.

Lai gurķu vīnogulāji varētu pilnvērtīgi attīstīties, augsnes patēriņam jābūt apmēram 5 litri uz vienu augu. Pirms sēklu sēšanas profilaksei pašgatavotā augsne jādezinficē jebkādā ērtā veidā: pārtvaicē virs verdoša ūdens, pārlej ar fungicīdu, karsē mikroviļņu krāsnī.

Trauka apakšā ielej drenāžu ar 2-3 cm kārtu. Piepildiet konteineru ar sagatavoto augsnes maisījumu, nepārsniedzot 5 cm līdz augšējai malai. Augsni izklāj.

Lasi vēl: Ļoti vienkāršs veids, kā atbrīvoties no mitruma pagrabā. Nenāksies ne pārtaisīt, ne nosiltināt

Kā sēt gurķu sēklas

Gurķu stādi ir trausli, diedzētas sēklas sēt ir grūti, tāpēc vēlams sēt sausas sēklas. Lielie ražotāji piegādā sēklas jau apstrādātas pret kaitēkļiem, tāpēc, ja sēklām ir krāsains apvalks, pirms sējas tās nav jādezinficē.

Lai nodrošinātos pret iespējamu dīgtspējas trūkumu, katrā bedrītē iesējiet divas sēklas. Sēklas nav jārok dziļi, pietiek ar 1,5-2 cm. Sēklas pārklājiet ar plēvi, plastmasas maisiņu un turiet trauku uz siltas, gaišas palodzes +24 … +26 °C temperatūrā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment