Izcilajā pavārmākslā viss ir iespējams! Ukraiņu tradicionālais ēdiens ar interesantu knifiņu. Lūk, kā to pagatavot!
Pagatavošanas laiks: 2 stundas 4o minūtes
Porciju skaits: 10
Sastāvdaļas
Ūdens vai buljons – 3 litri
Liellopu gaļa ar kaulu – 500-800 grami
Vidējas bietes – 2 gabali
Lieli kartupeļi – 2 gabali
Burkāns – 1 gab
Sīpols – 1 gab
Paprika – 1 gab
Baltie kāposti – ¼ kāpostgalvas
Dārzeņu eļļa – cepšanai
Tomātu pasta – 3-4 ēd.k. karotes
Etiķis 9% – 3 tējkarotes
Zaļumi
Asais pipars – ½ gabals
Ķiploki – pēc garšas
Žāvētas plūmes -1 sauja
Sāls – garša
Cukurs – garša
Pagatavošana
Sagatavo sastāvdaļas
Liellopu gaļu pārlej ar ūdeni vai buljonu, vāra līdz varīšanās temperatūrai, nepieciešamības gadījumā noņem putas un uzliek vāku, ļauj uz lēnas uguns vārīties vismaz pusotru stundu, līdz tā kļūst mīksta (pārbauda ar dakšu).
Bietes nomazgā, ietin folijā un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180°C. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no sakņu izmēriem. Pēc 40 minūtēm sāk tās pārbaudīt ar zobu bakstāmo: tam vajadzētu viegli iedurties. Gatavās bietes izņem un atdzesē.
Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos un pārlej ar aukstu ūdeni, lai tie nekļūtu tumšāki.
Burkānus sagriež sloksnēs.
Sīpolu sagriež kubiņos vai pusgredzenos.
Sagriež papriku.
Sagriež kāpostus ne pārāk smalki.
Dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus un burkānus, līdz tie kļūst mīksti.
Cepot pievieno papriku un turpina gatavot apmēram 3 minūtes.
Pārvieto dārzeņus uz sāniem, pannā liek klāt tomātu pastu un nedaudz to apcep, pievienojot tējkaroti cukura.
Sacepumā iemaisa tomātu pastu un dārzeņiem pielej 2-3 zupas kausus buljona, kurā vārīta liellopa gaļa.
Vāra buljonā apmēram 10 minūtes un noņem no uguns.
Gatavo liellopu gaļu izņem no buljona un nedaudz atdzesē.
Katlā ber kāpostus.
No gaļas izņem kaulus, sagriež kubiņos un liek atpakaļ buljonā.
Atdzisušās bietes nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.
15–20 minūtes pēc kāpostiem liek kartupeļus pagatavoties.
Svarīgi! Kartupeļus liek katlā pirms pievieno sacepumu ar tomātu pastu! Citādi tie var nepareizi pagatavoties.
1/2 rīvētu biešu pievieno pannā un pielej etiķi. Nedaudz samaisa to visu.
Sasmalcina zaļumus, sasmalcina ķiplokus un asos piparus.
Nogaršo kartupeļus. Ja tie ir pagatavojušies, samazina uguni līdz minimumam un pievieno sacepumu buljonam. Neļauj borščam sākt vārīties: ļauj tam nedaudz burbuļot apmēram 5 minūtes!
Žāvētas plūmes sagriež ar nazi un liek katlā.
Otru daļu rīvēto biešu pievieno borščā.
Pievieno garšaugus, ķiplokus un čili, un atkarībā no garšas pievieno sāli un cukuru. Izslēdz uguni un pārklāj katlu ar vāku.
Pirms pasniegšanas dažas stundas ļauj borščam ievilkties: zupa kļūs krāsaināka. Pēc tam uzsilda un lej šķīvjos.