Kāpēc vārīti kartupeļi ir pelēki vai ūdeņaini, bet cepti kartupeļi salipuši? Kļūdas, ko pieļauj gandrīz visi

Šķiet, kas var būt vienkāršāks par kartupeļu vārīšanu? Iespējams, ka jūs to nedarāt pareizi jau no paša sākuma.

Lūk, kļūdas, kas padara vārītus kartupeļus pelēcīgus un ūdeņainus, pilnībā sabojājot to garšu!

Kļūda Nr. 1.

Pirmā un, iespējams, neatgriezeniska kļūda ir mēģinājums kaut ko pagatavot no veciem kartupeļiem, kas arī ir bijuši nepareizi uzglabāti. Fakts ir tāds, ka kartupeļi satur solanīnu, kas, ilgstoši vai nepareizi uzglabājot, var uzkrāties un lielā koncentrācijā kļūt bīstams.

Kartupeļi ar zaļu miziņu ir droša pazīme paaugstinātam solanīna līmenim, tāpēc veciem kartupeļiem labāk kārtīgi nogriezt miziņu, un, ja tajā ir daudz zaļumu, labāk tos vispār negatavot. Ieteicams arī izgriezt nokaltušus, sapuvušus un sapelējušus kartupeļus. Šķiet pašsaprotams noteikums, bet kaut kādu iemeslu dēļ daudzi cilvēki par to aizmirst.

Kļūda Nr. 2.

Vēl viena kļūda ir kartupeļu uzglabāšana ledusskapī, kas var izraisīt garšas un krāsas izmaiņas.

Zemā temperatūrā vārīti kartupeļi var kļūt saldi un tumšāki, taču šo kļūdu var novērst, izņemot tos no ledusskapja un dažas dienas uzglabājot istabas temperatūrā.

Kļūda Nr. 3.

Svarīgi ir arī pareizi sagatavot kartupeļus vārīšanai vai cepšanai, proti, tos nomazgāt, nomizot un nosusināt. Lai no kartupeļiem vieglāk atbrīvotos no netīrumiem, uz dažām minūtēm iemērciet tos vēsā ūdenī un pēc tam noslaukiet ar birstīti.

Kartupeļus nemazgājiet iepriekš, bet tikai apmēram 15 minūtes pirms gatavošanas.

Lasi vēl: Raža ir garantēta: noderīgi padomi, kā sagatavot sīpolus stādīšanai

Kļūda Nr. 4.

Visbeidzot, pārliecinieties, ka kartupeļi ir nosusināti. Ja gatavojat, piemēram, kartupeļu čipšus, pārliecinieties, ka tie ir sausi.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Ja gatavojaties kartupeļus cept uz pannas, ir labi noņemt lieko cieti, lai cepšanas laikā tie nesadalītos un nepārvērstos par putru. Kartupeļus iepriekš iemērciet uz 20-30 minūtēm un pēc tam nosusiniet tos uz virtuves dvieļa.

Kartupeļu cepšanai neizmantojiet olīveļļu, un, lai kartupeļi nepieliptu pie pannas, to iepriekš uzsildiet.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment