Milzīgais  Nvidia akcijas cenas izrāviens  liek investoriem šaubīties ko darīt tālāk

Milzīgais  Nvidia akcijas cenas izrāviens  liek investoriem apsvērt, vai pārdot akcijas un nofiksēt peļņu, vai dzīties pēc akcijām, kas pēdējā gada laikā ir trīskāršojušās cenas ziņā.

Nvidia šonedēļ uz īsu brīdi kļuva par lielāko ASV uzņēmumu pēc tirgus vērtības, pateicoties akciju cenas kāpumam par vairāk nekā 1000 % kopš 2022. gada oktobra. Pēdējo 12 mēnešu laikā tā ir pieaugusi par 206 %.

Nvidia investori apgalvo, ka gaidāms vēl lielāks pieaugums. Kalifornijas štata Santa Klāras uzņēmums atrodas milzīgu tehnoloģisku pārmaiņu priekšgalā kā dominējošais mikroshēmu piegādātājs mākslīgā intelekta lietojumprogrammu atbalstam. Paredzams, ka ieņēmumi šajā finanšu gadā dubultosies līdz 120 miljardiem ASV dolāru un nākamajā gadā pieaugs līdz 160 miljardiem ASV dolāru. Salīdzinājumam, Microsoft paredzams, ka tā ieņēmumi šajā finanšu gadā pieaugs par aptuveni 16 %.

Akciju pārsteidzošais sniegums piesaista investorus, kuri baidās, ka varētu palaist garām vēl lielāku peļņu. Tomēr tas ir arī padarījis Nvidia akcijas daudz vērtīgākas: tās nākotnes cenas un peļņas attiecība, piemēram, šogad ir pieaugusi par 80 %. Tas var padarīt uzņēmuma akcijas neaizsargātākas pret straujiem kritumiem, kad parādās sliktas ziņas.

“Tas, ko uzņēmums ir darījis pagātnē… nevajadzētu būt par pamatu lēmumam par ieguldījumiem,” teica Čaks Karlsons (Chuck Carlson), Horizon Investment Services izpilddirektors. “Tomēr attiecībā uz tādām akcijām kā Nvidia ir briesmīgi grūti, lai tas nebūtu faktors, kas ietekmē ieguldījumu lēmumu, jo jums ir šī vajāšanas sajūta.”

Līdz šim Nvidia akciju cenu trajektorija ir atalgoja agresīvos investorus un sodīja šaubītājus. Akciju vērtība 2024. gadā ir pieaugusi par 164 %, jo tās tirgus vērtība ir palielinājusies līdz vairāk nekā 3,2 triljoniem ASV dolāru, īslaicīgi apsteidzot Microsoft un Apple.

Optimistiski noskaņotie investori norāda, ka Nvidia dominē mākslīgā intelekta mikroshēmu nozarē, kas ir galvenais iemesls viņu optimismam.
Nvidia mikroshēmu augstā veiktspēja padara tās grūti aizvietojamas mākslīgā intelekta datu centros. Šo vadošo pozīciju papildina tās patentētā programmatūras sistēma, ko izstrādātāji izmanto, lai programmētu mākslīgā intelekta procesorus.

 

Uzņēmuma Spear Invest dibinātāja un galvenā investīciju vadītāja Ivana Deļevska joprojām ir optimistiska attiecībā uz Nvidia akciju perspektīvām, jo viņa sagaida peļņas pieaugumu, kas pārsniedz Volstrītas analītiķu prognozes.
“Ja (akciju) cena ir pieaugusi, kā tas ir noticis, bet peļņa nav īsti mainījusies, jā, mēs būtu ļoti noraizējušies,” teica Delevska. Taču “tur, kur mēs atrodamies, tai ir diezgan stabils peļņas atbalsts.”

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment