ES vēršas pret Temu un Shein lētajām precēm

Lētas preces no Ķīnas pašlaik ir atbrīvotas no ES ievedmuitas nodokļiem, lai gan drīzumā tas varētu mainīties, raksta Euronews.

Eiropas Komisija gatavojas piemērot muitas nodokļus lētiem produktiem no Ķīnas, ziņo trīs avoti, uz kuriem atsaucas laikraksts “Financial Times”.

Saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem preces, kuru vērtība nepārsniedz 150 eiro, no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, var importēt blokā bez muitas nodokļa.

Produktiem, kas pārsniedz šo slieksni, procentuālā daļa vai likme ir atkarīga no preču veida.

Viens no avotiem norādīja, ka šī rīcība ir paredzēta, lai cīnītos pret zemas kvalitātes preču pieplūdumu, kas tiek importētas no Ķīnas tiešsaistes tirdzniecības vietām Temu, AliExpress un mazumtirgotāja Shein.

Saskaņā ar Komisijas datiem pagājušajā gadā ES tika importēti 2,3 miljardi preču, kuru vērtība ir zemāka par 150 eiro.

Aplūkojot visas preces, Ķīna pagājušajā gadā bija lielākais importa piegādātājs blokā, kas veidoja 20,5 % no ES ievestajām precēm.

Komisija apsprieda beznodokļu atbrīvojuma atcelšanu kā daļu no muitas reformas, kas ierosināta 2023. gada maijā, lai gan daži uzskata, ka šo soli tagad varētu pārcelt uz priekšu.

Nodokļi tiktu piemēroti tikai mazumtirgotājiem, kas veic pārvadājumus uz ES no valstīm ārpus bloka.

Tas nozīmē, ka pārdevējiem ar bāzi Eiropā, piemēram, Amazon, visticamāk, netiks uzlikti nodokļi.

Daži bažījas, ka jaunie muitas nodokļi noslogotu jau tā pārslogoto muitas ierēdņu kapacitāti, savukārt citi apgalvo, ka lēto preču apkarošana ir svarīga Eiropas drošībai.

Februārī Toy Industries of Europe grupa apgalvoja, ka tā no Temu ir iegādājusies 19 rotaļlietas, un sūdzējās, ka neviena no tām neatbilst ES standartiem. Tā piebilda, ka 18 rotaļlietas rada nopietnu risku bērniem, lai gan kopš tā laika visas šīs preces ir izņemtas no Temu ES tīmekļa vietnes.

Sūdzības par citiem lētiem produktiem attiecas uz Ķīnas kosmētiku, elektroierīcēm un apģērbiem.

“Mēs pilnībā atbalstām likumdevēju centienus reformēt de minimis noteikumu,” sacīja Shein pārstāvis.

Komisijas preses pārstāvis Ēriks Māmers trešdien pusdienlaikā notikušajā brīfingā sacīja, ka ES nav nekā jauna, ko piebilst attiecībā uz 2023. gadā izstrādātajiem plāniem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment