ASV darba tirgus zaudē spēku, jo bezdarba līmenis pieaug līdz 4,1 %, tomēr kopējā situācija arvien labvēlīga

Darba vietu skaita pieaugums ASV palēninās mēreni, bet bezdarba līmenis palielinās.

Jūnijā nodarbinātība ASV ievērojami pieauga, taču aptuveni trīs ceturtdaļas no darba samaksas pieauguma veidoja valdības un veselības aprūpes pakalpojumu nozares darbinieku pieņemšana darbā, un bezdarba līmenis sasniedza 2,2 gadu maksimumu – 4,1%, norādot uz darba tirgus atslābumu, kas ļauj Federālo rezervju sistēmai drīzumā sākt samazināt procentu likmes.

Piektdien rūpīgi sekotais Darba departamenta nodarbinātības ziņojums arī liecināja, ka aprīlī un maijā tautsaimniecībā tika radīts par 111 000 darba vietu mazāk, nekā iepriekš lēsts, un tas liecina, ka algu skaita pieauguma tendence palēninās.

Gada darba samaksa pieauga lēnākajā tempā pēdējo trīs gadu laikā, palielinoties darbaspēka resursiem, kas pastiprināja brīdinājuma signālus darba tirgū. Aptuveni 277 000 cilvēku pievienojās bezdarbniekiem, kas noteica bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 4,1%, kas ir augstākais līmenis kopš 2021. gada novembra.

Papildinot to ar maijā novēroto mērenāku cenu kāpumu, šis ziņojums varētu palielināt FED politikas veidotāju pārliecību par inflācijas perspektīvu pēc tam, kad pirmajā ceturksnī tika pārtraukta dezinflācijas tendence. Finanšu tirgi sagaida, ka ASV centrālā banka, kas 2022. un 2023. gadā agresīvi pastiprināja monetāro politiku, septembrī sāks mīkstināšanas ciklu.

“Tagad mums ir galīgi pierādījumi par darba tirgus atdzišanu ar nedaudz satraucošu bezdarba līmeņa kāpumu pēdējos mēnešos, kam politikas veidotājiem vajadzētu sniegt “lielāku pārliecību”, ka patēriņa inflācija drīzumā ilgtspējīgi atgriezīsies pie 2,0% mērķa,” sacīja BMO Capital Markets galvenais ekonomists ASV Skots Andersons.

Šā gada pirmajā pusgadā vidēji mēnesī darba vietu skaits ir palielinājies par 222 000. Analītiķi lēš, ka ekonomikai ik mēnesi ir jārada no 180 000 līdz 200 000 darbvietu, lai, ņemot vērā nesen strauji pieaugošo imigrāciju, spētu nodrošināt darbaspējīgā vecuma iedzīvotāju skaita pieaugumu.

Lai gan jūnijā nodarbinātību joprojām veicināja tādas acikliskas nozares kā veselības aprūpe un valsts un pašvaldību iestādes, to nozaru īpatsvars, kurās bija vērojams darba vietu skaita pieaugums, palielinājās no 56,4% maijā līdz 59,6%.

Nodarbinātība valsts pārvaldē palielinājās par 70 000 darbvietu, kas ir visvairāk kopš decembra, un to veicināja vietējā pārvalde, izņemot izglītību un valsts pārvaldi.

Privātā sektorā darba vietu skaits palielinājās par 136 000, no tām veselības aprūpes un sociālās palīdzības nozarē – par 82 400 vietām.

Būvniecības nozarē darba vietu skaits palielinājās par 27 000. Taču mazumtirdzniecības nozarē, tāpat kā apstrādes rūpniecībā, darba vietu skaits samazinājās. Profesionālo un uzņēmējdarbības pakalpojumu nozarē nodarbinātība samazinājās par 17 000 darbvietu, un pagaidu palīdzības darbvietu skaits samazinājās par aptuveni 49 000, kas ir visvairāk kopš 2020. gada aprīļa. Tas, visticamāk, liecina par lēnāku algu pieaugumu nākotnē.

“Pagaidām mēs neredzam apokaliptiskas pazīmes darba tirgū, taču investoriem vajadzētu būt piesardzīgiem, ja darba tirgu atbalsta valdības algu saraksti,” sacīja LPL Financial galvenais ekonomists Džefrijs Roičs. “Iepriekšējo divu mēnešu datu lejupvērstā pārskatīšana atbilst ekonomikas lejupslīdei.”

Jūnijā par 166 000 līdz 1,516 milj. palielinājās to cilvēku skaits, kuri ilgstoši ir bez darba, bet mazāk cilvēku ziņoja, ka ekonomisku iemeslu dēļ strādā nepilnu darba laiku.

Darbaspēka līdzdalības līmenis jeb to darbspējīgo amerikāņu īpatsvars, kuriem ir darbs vai kuri meklē darbu, palielinājās no 62,5 % maijā līdz 62,6 % maijā.

Līdz 83,7 % palielinājās darbaspēka līdzdalības līmenis pirmējās vecuma grupas darba ņēmējiem, t.i., 25-54 gadus veciem cilvēkiem. Tas bija augstākais līmenis kopš 2002. gada februāra un palielinājās no 83,6 % maijā.

“Pagaidām darba tirgus turpina attīstīties, bet parādās arvien vairāk pierādījumu, ka, turpinot palēnināties, tas var apstāties,” sacīja Niks Bunkers, Indeed Hiring Lab ekonomikas pētījumu direktors Ziemeļamerikā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment