Siltāks par klimatisko normu – sinoptiķi prognozē 2024. gada oktobra vidū gaidāmos laikapstākļus

Pēc meteorologu domām, nav gaidāma strauja dziļa rudens iestāšanās. Oktobrim vēl būs laiks iepriecināt mūs ar siltumu.

2024. gada septembris pārsniedza klimatisko normu par 5,3 grādiem pēc Celsija. Austrumeiropā rudens sākums bija rekordīgi silts: mēneša vidējā temperatūra bija +17,4 grādi pēc Celsija, kas bija augstākā kopš 1847. gada.

Lielākajā daļā reģionu oktobra pirmajās dienās salnas neradīsies. Saskaņā ar meteorologu prognozēm oktobris būs pozitīvs Eiropas dienvidu daļā: temperatūra būs 3-5 grādus virs normas, un nokrišņu deficīts būs 20-40%.

Arī Eiropas centrālajā daļā nenotiks rudens vidum ierastais aukstums. Šeit būs par 2-3 grādiem siltāks nekā klimatiskā norma.

Kā savā Telegram kanālā ziņoja laika prognozētājs Tiškovecs, oktobris mūs pakāpeniski iegremdēs dziļā rudenī. Ievērojama atdzišana iespējama tikai mēneša beigās.

 

“Vismaz divas oktobra dekādes snigšana un sniega sega netiek prognozēta, nokrišņi izkritīs tikai lietus veidā un diennakts vidējā gaisa temperatūra kļūs zemāka par +5 grādiem tikai mēneša beigās – novembra sākumā,” piebilda speciālists.

Turklāt meteorologs ieteica autovadītājiem atlikt riepu maiņu. Pat tajos reģionos, kur oktobrī iestājas sals un var uzsnigt sniegs, ziemas riepas vajadzētu uzvilkt ne agrāk kā novembrī.

Lasi vēl: Mags Aleksandrs Šeps atklāj, ka oktobra vidus un tā beigas būs ļoti grūtas šīm 5 zvaigžņu zīmēm

Arī Austrumeiropas reģionā oktobra sākums būs pietiekami silts, bez ievērojamiem nokrišņiem. Otrā rudens mēneša pirmajās dienās termometra stabiņi pakāpsies līdz +22…+27 grādiem, bet naktīs būs vēsāks līdz +8…+13 grādiem.

Pēc 9. oktobra kļūs ievērojami vēsāks. Dienā gaisa temperatūra vairs nesasniegs +20 grādu, ar katru dienu rādītāji kritīsies arvien zemāk un zemāk. Saskaņā ar Gismeteo sinoptiķu prognozēm oktobra otrajā pusē daudz biežāk līs – nokrišņi tiek solīti gandrīz katru otro dienu.

Sinoptiķi nāk klajā ar laika prognozi šai nedēļai arī Latvijai 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) prognozē, ka šai nedēļas sākums būs mierīgs, bet laika apstākļi būtiski mainīsies nedēļas vidū.

Nedēļas pirmās dienas raksturos labvēlīgi laikapstākļi. Pirmdien un otrdien debesīs dažviet būs redzami mākoņi, bet dienas laikā būs arī saulaini brīži, un nokrišņi nav gaidāmi, tomēr tas nav viss..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment