Trīs ierīces jūsu dzīvoklī, kuras nekādos apstākļos nevajadzētu atvienot no elektrotīkla

Ziniet, agrāk es biju paranoiķis attiecībā uz elektrodrošību un naudas taupīšanu. Kad izbraucu no mājas, es rūpīgi izvilku visus vadus no rozetēm, īpaši, ja braucu uz laukiem vai pie draugiem uz nedēļas nogali.

Nu, kurš gan zināja, ka šāda pieeja reizēm var izrādīties ne no patīkamākajiem pārsteigumiem? Vienā brīdī es sapratu, ka ne visas ierīces ir vērts atvienot no elektrotīkla. Tagad es dalos ar jums savā pieredzē – un varbūt ietaupīšu jums ne tikai nervus, bet arī naudu.

1. Televizors

Kad beidzot nolēmu izšķirties par jaunu OLED televizoru, mana pirmā doma bija: “Es gribu, lai šis skaistulis man kalpotu divdesmit gadus. Un, protams, lai “paildzinātu” tā mūžu, es sāku to izslēgt naktīs – domāju, ka tas tam nāks par labu. Ak, ja es būtu zinājis…

Izrādījās, ka OLED ekrāni ir diezgan delikātas ierīces, un tiem nepieciešams laiks, lai atjauninātu pikseļus. Ja šis process tiek pārtraukts, ekrāns sāk “izdegt”, un drīz vien tā īpašnieks iegūst, ko tālu no attēla sākotnējās kvalitātes, par kuru viņš ir samaksājis.

Turklāt lielākā daļa mūsdienu televizoru tiek atjaunināti naktī. To var viegli izsekot pēc sarkanās pogas, ja tā sāk mirgot, tad televizoram labāk nepieskarties. Tāpēc tagad tas vienmēr ir pieslēgts kontaktligzdai, un problēmu nav.

 

2. Tintes printeris

Pirms pāris gadiem es iegādājos labu printeri. Atzīšos godīgi – es to tik bieži neizmantoju. Katru reizi, kad pabeidzu drukāšanu, pirmais, ko es darīju, bija jāizvelk vads. Kādēļ turēt to ieslēgtu, ja es to neizmantoju? Tā šķita lieliska ideja, līdz pamanīju, ka tinte sāka ātri izsīkt.

Problēma izrādījās vienkārša: izvelkot kontaktdakšu, drukas galviņa nepāriet pareizā gaidīšanas režīmā, un katru reizi, kad to ieslēdzat, printeris veic attīrīšanas ciklu, patērējot tinti. Tāpēc tagad es to neizņemu no kontaktligzdas, bet vienkārši izslēdzu ar pogu – un tinte, dīvainā kārtā, darbojas ilgāk.

 

3. Wi-Fi maršrutētājs

Par maršrutētāju ir atsevišķs stāsts. Es to mēdzu izslēgt naktī, domādams, ka taupu gan elektrību, gan pašu internetu (tolaik vēl nebija neierobežota tarifa). Taču kādu dienu pamodos agri, man steidzami vajadzēja nosūtīt vēstuli uz darbu, un maršrutētājs nolēma gulēt ilgāk. Interneta pieslēgšana aizņēma tik ilgu laiku, ka es gandrīz nokavēju svarīgu dokumentu nosūtīšanu.

Kopš tā laika esmu sapratis, ka stabils savienojums nav greznība, bet gan nepieciešamība, jo īpaši, ja mājās ir viedierīces, kā tas ir man: lampas, kameras, kas visas ir savienotas ar internetu. Tagad maršrutētājs darbojas visu diennakti, un es varu mierīgi gulēt. Citas ierīces, kuras labāk atstāt atvienotas no elektrotīkla.

Lasi vēl: Nekad neesmu ēdusi garšīgākas aknas; Paņēmu vecu padomju recepti un sagatavoju to jaunā veidā

Ledusskapis un saldētava – šeit nav daudz ko skaidrot. Izslēdziet tās un gatavojieties izmest pārtiku. Drošības sistēmas – ja jums tās ir, turiet tās ieslēgtas visu laiku. Drošībai nevajadzētu taupīt.

Viedie termostati – izslēdziet tos, un kādu dienu jūs atkal nonāksiet apledojušā dzīvoklī.

Elektrības taupīšana, protams, ir nepieciešama, bet ar mēru. Tagad es cenšos izslēgt tikai tās ierīces, kas nav kaitīgas. Ko jūs izslēdzat, kad aizbraucat? Dalieties ar saviem trikiem – es labprāt izlasītu jūsu padomus.

Leave a Comment