Ir tādas receptes, kuras, vienreiz nogaršojot, aizmirst nav iespējams. “Armēņiņi” ir tieši viena no tām.
Nosaukums var šķist jokains, bet garša – pavisam nopietna. Tik ļoti, ka pirmo reizi es pagatavoju tikai 5 burciņas “izmēģinājumam”, bet nākamajā gadā vairs nespēju apstāties, kamēr nebija aizskrūvētas visas 50. Un godīgi sakot – arī ar to nepietika!
Šo recepti man uzdāvināja draudzene no Armēnijas – sirsnīga, dāsna sieviete ar rokām, kas smaržo pēc bazilika un ķiplokiem. Viņa teica: “Tā ir pa mūsu modei, pa mājas garšu. Ar garšvielu, ar siltumu, ar mīlestību.” Un ziniet – tā ir taisnība. Šie tomāti nav vienkārši garšīgi – tiem ir raksturs.
Kā gatavot:
Piparus, ķiplokus, pētersīļus un baziliku sablendē līdz sulīgai, viendabīgai masai. Jau šajā brīdī aromāts virtuvē būs tik spēcīgs, ka atskries visi mājinieki.
Burciņas sterilizējam — es to parasti daru tvaikā, bet var arī cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī.
Burciņas apakšā liekam ēdamkaroti aromātiskās masas.
Tomātus nomazgājam, pārgriežam uz pusēm un liekam burciņās ar griezuma vietu uz leju. Centieties likt cieši, bet uzmanīgi, lai nesaspiež.
Ūdeni uzvāram, pievienojam cukuru, sāli un etiķi — un uzreiz pārlejam marinādi burciņās līdz pašai augšai.
Liekam sterilizēties: burciņas ievieto katlā ar karstu ūdeni, uzvāra un tur 10 minūtes.
Pēc tam uzmanīgi aizvākojam, apgriežam otrādi, ietinam kaut ko siltā un ļaujam atdzist.
Kas nepieciešams 1 litra burciņai:
Tomāti “plūmes” šķirnes — stingri un gatavi
Bulgāru pipars — 1 gab.
Asais pipars — pēc garšas (es ņemu pusi maziņa pipariņa, lai nav ass, bet patīkami sildošs)
Ķiploki — 4 daiviņas
Svaigs pētersīļu saišķis
Violetais baziliks (var aizstāt ar zaļo, bet ar violeto aromāts ir izteiksmīgāks)
Lasi vēl: Horoskops 2025. gada augustam visām zodiaka zīmēm
Marinādei (uz 1 litru ūdens):
Cukurs — 4 ēdamkarotes
Sāls — 1 ēdamkarote
Etiķa esence 70% — 0,5 tējkarotes
Personīgā pieredze un knifiņi:
Vienu reizi aizmirsu par ietīšanu — burciņas palika atdzist vienkārši uz galda. Domāju, ka viss būs sabojāts. Bet nē — viss lieliski saglabājās. Tātad recepte patiešām ir uzticama.
Vēl viens variants — starp tomātu kārtām ielikt čili pipara ripiņu, ja vēlaties pikantāku versiju. Tas jau gan būs asuma cienītājiem.
Noderīgs padoms:
Ja bazilikam nav pietiekami spēcīgs aromāts — saberzējiet to piestā ar šķipsniņu sāls. Ja bazilika vispār nav, var izmantot mazliet kaltēta — tas būs labāk nekā nekas, un garša tik un tā būs izteiksmīga un garšvielām bagāta.
Lasi vēl: Pagatavoju 50 burkas – un vēl par maz: kraukšķīgi, saldskābi marinēti gurķi ziemai
Šie “Armēņiņi” ir lieliski ne tikai kā uzkoda, bet arī kā pamats mērcēm: vienkārši sablendējiet visu burciņas saturu, pievienojiet makaronu ēdienam — un, lūk, mērce ar dvēseli. Pamēģiniet, un jūs sapratīsiet, kāpēc pie mums tie nepārdzīvo pat līdz ziemas vidum!