Ievērojot šos vienkāršos noteikumus, jūs varēsiet baudīt garšīgus un veselīgus kartupeļus līdz pat pavasarim.
Kartupeļi ir viens no populārākajiem dārzeņiem Latvijā, īpaši rudens un ziemas periodā. Tomēr daudzi pieļauj izplatītu kļūdu, nezinot, ar ko nedrīkst glabāt kartupeļus, un zaudē krājumus jau ilgi pirms pavasara.
Kāpēc kartupeļus nedrīkst glabāt ledusskapī? Kā izrādās, neskatoties uz dažu dārzeņu audzētāju ieteikumiem, kartupeļu glabāšana ledusskapī nav labākais risinājums. Pazeminātā temperatūrā ciete tajos pārvēršas cukurā, kas padara kartupeļus mīkstus un tiem ir mazāk izteikta garša. Ideāli apstākļi kartupeļu glabāšanai ir pavisam citi -tumša, vēsa un sausa vieta ar temperatūru no +2 līdz +7 grādiem.
Piemērotas vietas kartupeļu uzglabāšanai: noliktava, pagrabs, klēts, siltināts balkons (ja temperatūra nenokrīt zem nulles).
Lasi vēl: +30 grādi! Meteorologs Toms Bricis sola, ka Latviju skars karstā gaisa masa, kas nāk no Eiropas
Tomēr ir dārzeņi, ar kuriem kopā nekādā gadījumā nedrīkst glabāt kartupeļus, jo ir vispār zināms fakts, ka to uzglabāšanas ilgumu ietekmē arī “kaimiņi”. Kartupeļi slikti panes dažu dārzeņu un augļu klātbūtni, kas izdala etilēnu – dabisku gāzi, kas paātrina pūšanas un dīgšanas procesus.
Un, tā, kartupeļus nedrīkst glabāt kopā ar: sīpoliem; āboliem; banāniem; tomātiem. Īpaši kaitīga ir kartupeļu un sīpolu kombinācija: abi produkti uzsūc mitrumu, paātrinot viens otra bojāšanos.
Tā vietā labāk blakus kartupeļiem novietot būtu bietes — tās uzsūc lieko mitrumu un palīdz ilgāk saglabāt bumbuļus labā stāvoklī. Lai kartupeļi nesāktu bojāties jau rudenī, ievērojiet šos vienkāršos ieteikumus: izmantojiet papīra vai auduma maisus (nevis plastmasas maisiņus); nodrošiniet labu ventilāciju – neglabājiet dārzeņus hermētiski slēgtos traukos; nemazgājiet kartupeļus līdz brīdim, kamēr tos gatavosiet. Tāpat jācenšas izvairīties no gaismas – kartupeļi zaļo, kļūst rūgti un potenciāli neēdami.