Maigs, mīksts un aromātisks ābolu pīrāgs, visīstākais “Šarlotes” kūkas konkurents. Vienreiz izcepsiet un gribēsiet to gatavot vēl un vēl.
Kad tas ir gatavs, tam virsū izveidojas krāšņa, kraukšķīga garoziņa, pateicoties cukura un sviesta klātbūtnei. Ābolmaizi pagatavot ir ļoti ātri – no vienkāršām un pieejamām sastāvdaļām.
Sastāvdaļas:
Āboli – 2-3 gab. (apmēram no 350 līdz 500 g)
Ola – 1 gab.
Piens – 120 grami
Kausēts sviests – 40 grami
Cukurs – 70 grami + 2 ēdamkarotes (vēlāk)
Vaniļas cukurs – 10 grami
Milti – 160 grami
Cepamais pulveris – 1 tējkarote ar “kaudzīti”
Sāls – ¼ tējkarotes
Rīvēta citrona miziņa (pēc vēlēšanās) – 1 tējkarote
Pagatavošana:
Olai, pienam un izkausētajam sviestam jābūt istabas temperatūrā. Olai pievieno cukuru (70 gramus), vaniļas cukuru un sāli un visu sakuļ. Pievieno pienu, pusi no izkausētā sviesta (ap 20 gramiem) un citrona miziņu. To var arī nepievienot, ja jums tā nav. Bet, ja jums ledusskapī ir citrons, noteikti to pievienojiet – ābolmaize iegūs burvīgu aromātu.
Pēc tam miltus sajauciet ar cepamo pulveri, pievienojiet saputotajai masai. Sakuliet visu ar mikseri līdz viss iegūst viendabīgu masu.
Ābolus nomizojiet, izgrieziet serdi, izņemiet sēkliņas. Sagrieziet ābolu plānās šķēlītēs.
Lejiet mīklu cepšanas formā, kas izklāta ar cepampapīru. Mīklā lieciet iekšā ābolu šķēlītes. Atcerieties, jo vairāk izmantosiet ābolmaizē, jo gardāka tas iznāks. Pāri visam pārkaisiet cukuru (1-2 ēdamkarotes) un pārlejiet atlikušo izkausēto sviestu (apmēram 20 grami).
Lieciet cepties pīrāgu cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cepiet vidēji 30 līdz 40 minūtes. Pīrāga gatavību pārbaudiet ar zobu bakstāmo kociņu. Kad ābolmaize gatava, ņemiet to ārā no cepeškrāsns, bet nesteidzieties izņemt no cepamās formas – ļaujiet tai atdzist vismaz 15 minūtes.
Labu apetīti!