
“Siļķe zem kažoka”, bez šaubām, ir leģendāri salāti, kurus gatavo dažādiem svētkiem, un īpaši iecienīti tie ir tajās reizēs, kad pulcējas kopā visa ģimene.
Tomēr, kā izrādās, ir viena “slepena” sastāvdaļa, ar kuru papildinot šo iecienīto ēdienu, var atklāt pilnīgi jaunas un vēl nebijušas garšas, kas garšos visiem. Lai izdotos tikpat labi kā manai krustmātei, no kuras ģimenes šī recepte nāk “vēsturiski”, ir svarīgi ievērot “soli pa solim”.

Pagatavošanas process:
1. Vispirms nomizojiet un sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves un smalki sagrieziet sīpolu. Apcepiet dārzeņus augu eļļā līdz zeltaini brūnai krāsai.
2. Tikmēr sagrieziet siļķes fileju mazos gabaliņos un sarīvējiet mīkstu sieru uz rupjas rīves.

3. Pēc tam novāriet olas un bietes (vai varat izmantot jau gatavas vārītās bietes, kas nopērkamas lielveikalos), līdz tas viss ir gatavs. Un bietes novārītas mīkstas, tad sarīvējiet tās. Tagad ir pienācis laiks pievienot slepeno sastāvdaļu: ābolus. Rūpīgi nomizojiet tos, izņemiet serdes un sarīvējiet uz rupjas rīves – tāpat kā sieru un bietes.
Lasi vēl: Lai dilles augtu “čupām”, sēklas jāiesēj jau tagad: pieredzējušie dārznieki to dara novembrī un decembrī
4. Mērcei atsevišķā traukā sajauciet majonēzi, skābo krējumu un sinepes. Konsistencei jābūt tādai, lai mērce būtu tāda, ar kuru viegli var sajaukt salātus – ne pārāk bieza, ne pārāk šķidra.

5. Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, jāsāk kārtot salātus kārtās. Pirmajā kārtā sarīvējiet sieru. Otrajā kārtā lieciet pusi no apceptajiem dārzeņiem un virsū kārtojiet sajaukto mērci.
6. Nākošajā kārtiņā lieciet siļķes. Pēc tam – sarīvēto ābolu, tam arī pa virsu lieciet nedaudz mērces. Piektajā kārtā – rīvētās olas (bet vienu olu atstājiet nerīvētu), kārtīgi tām virsū lieciet mērci. Pēdējā kārtā lieciet atlikušo pusi no apceptajiem dārzeņiem un visbeidzot pa virsu – sarīvētās bietes. Visbeidzot – pēdējā kārta ar mērci. Vienu olu rīvējiet pāri visam, lai izdekorētu salātus.

Sastāvdaļas:
Bietes – 2 gab.
Siļķes fileja – 2 gab. (vidējas)
Olas – 3 gab.
Siers mīksts – 150 grami
Skābs ābols – 1 gab.
Sīpoli – 2 gab.
Burkāni – 2 gab.
Eļļa cepšanai
Majonēze, skābais krējums, sinepes – mērcei

Lai labi garšo!






