Jaungada salāti “Mimoza” jaunā versijā — maigs garšas salikums un neparasta mērce, kas allaž lieliski izdaiļo svētku galdu

Maigi, gaisīgi un atsvaidzinoši salāti — klasiskā “Mimoza” jaunā, elegantā izpildījumā.

Kad straujiem soļiem tuvojas svētku laiks, ikviens meklē kādu pazīstamu, bet tomēr nedaudz citādu ēdienu, kas galdā ienes siltumu un svētku noskaņu, un šī vieglā “Mimozas” versija ir tieši tāds salikums — maigs, viegls un ļoti patīkams. Mūsdienās klasiskos salātus arvien biežāk cenšas padarīt svaigākus un gaisīgākus, un tieši tā radās ideja par “Mimozas” jaunāku, vieglāku izpildījumu. Agrāk šo salātu gatavoja ar majonēzu, sīpolu un konservētu zivi, taču laika gaitā parādījās vēlme to papildināt ar atsvaidzinošiem akcentiem.

Pievienojot pekinas kāpostus, maigus olu slāņus un krēmīgus siera gabaliņus, salāti kļuva daudz gaisīgāki. Savukārt tunča maigā garša piešķir ēdienam nelielu sātīgumu, bet īpašā mērce piešķir kopējam salikumam maigu pikantumu. Šī recepte ir vienkārša, saprotama un eleganta — tieši tā, lai svētku brīdī varētu pagatavot kaut ko īpašu, nepavadot visu vakaru virtuvē.

Salātu garšas pamats

Gatavošana sākas ar mērci, jo tieši tā piešķir salātiem to īpašo noti. Es parasti izvēlos sajaukt majonēzi ar biezāku krējumu, pievienojot šķipsniņu cukura un pavisam nedaudz citrona sulas.

Tas padara mērci vieglu, maigi skābenu un sātīgu vienlaikus. Šī mērce lieliski apvieno visus turpmākos slāņus un ļauj salātiem saglabāt maigu tekstūru.

Kad mērce ir gatava, sagatavoju pārējās sastāvdaļas. Vārītus kartupeļus sarīvēju uz rupjās rīves, tunča gabaliņus saudzīgi sadalu ar dakšiņu, sīpolu sagriežu ļoti plānās šķēlītēs, bet pekinas kāpostu saplēšu gabaliņos, lai saglabātu tā vieglumu. Pēc tam sarīvēju arī krēmīgos siera gabaliņus un atsevišķi sagatavoju olu baltumus un dzeltenumus, jo tie piešķir salātiem gan gaisīgumu, gan vizuālu skaistumu.

VIDEO:

Kā es lieku salātus kopā

Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, sāku veidot slāņus. Vispirms viegli pārklāju trauka dibenu ar mērci, lai kartupeļu slānis nepaliktu sauss. Uzlieku sarīvētos kartupeļus un atkal pārsmērēju tos ar mērces kārtiņu. Tad lieku tunci, izkārtoju tam virsū plānās sīpola šķēlītes un uzmanīgi apziežu ar vēl vienu kārtu mērces. Pēc tam nāk pekinas kāposts, kas piešķir salātiem vieglumu un patīkamu svaigumu.

Tālāk virs kāposta lieku sarīvētos siera gabaliņus un pārvelku tiem vieglu mērces sietiņu. Tad uzberu sarīvētos olu baltumus. Tie salātiem piešķir ļoti gaisīgu, vieglu kārtu, kas lieliski turas kopā. Noslēdzu salātus ar mērces plānu kārtu un sarīvētiem olu dzeltenumiem, kas piešķir “Mimozai” tās raksturīgo, svētku dzelteno noformējumu.
Ja vēlos, salātus viegli rotāju ar kādu svaigas dillītes zariņu vai dažām piparmētru lapiņām — tikai tik daudz, lai izceltu svētku sajūtu, bet neizmainītu garšu.

Gatavie salāti — viegli, maigi un ļoti svinīgi

Kad salāti ir pabeigti, ļauju tiem nedaudz atpūsties ledusskapī. Šajā laikā garšas kļūst harmoniskākas, slāņi saķeras un kopējais iespaids kļūst daudz izteiksmīgāks. Rezultāts ir ļoti maigs, patīkams un vizuāli skaists salātu trauks, kas lieliski papildina gan Jaungada, gan Ziemassvētku galdu.
Šī “Mimozas” versija izceļas ar vieglumu, maigu tekstūru un svaigu garšas sajūtu. Tie ir salāti, kuri nekad nav par smagu, un kuri vienmēr papildina svētku galdu ar kaut ko labi pazīstamu, bet vienlaikus nedaudz modernu.

Sastāvdaļas jaunajai “Mimozai”

Salātiem:
• 2 vārīti kartupeļi
• 180 g tunča eļļā
• 200 g pekinas kāposta
• 180 g kausējamā siera
• ½ sarkanais sīpols
• 4 vārītas olas

Mērcei:
• 2 ēdk. majonēzes
• 2 ēdk. bieza krējuma
• 1 tējk. citrona sulas
• šķipsna cukura