Lieliskās “ziemas” kotletes pēc vecmāmiņas receptes: pievienoju tām 2 negaidītas sastāvdaļas, kas tās padara neparasti garšīgas

Vienkāršas un ļoti maigas ziemas kotletes, kurās divas nelielas piedevas padara garšu bagātīgāku un īpaši mājīgu.

Kad sākas tumšākie ziemas vakari un mājās parādās pirmās svētku smaržas, es vienmēr atceros vecmammas gatavotās kotletes, kuras viņa vienmēr pasniedza tieši šajā laikā. Tās nebija ne pārāk sarežģītas, ne pārāk izsmalcinātas, tomēr tajās bija tik daudz siltuma un mājīguma, ka tās kļuva par vienu no mūsu ģimenes ziemas tradīcijām. Vēlāk, kad pati sāku tās gatavot, pievienoju divas pavisam negaidītas sastāvdaļas, kas kotletēm piešķir īpašu maigumu un ļoti vieglu ziemas akcentu. Tieši šī recepte man vienmēr izdodas un vienmēr tiek apēsta līdz pēdējai kotletei.

Vecmammas recepte, kas saglabā siltumu un vienkāršību

Ziemas kotletēm ir sava īpaša noskaņa. Tās vienmēr rada sajūtu, ka mājās viss ir mierīgi, silti un gaumīgi. Vecmamma mēdza teikt, ka laba kotlete rodas nevis no sarežģītām sastāvdaļām, bet gan no rūpīgas masas sagatavošanas un lēnas cepšanas. Šeit es pievienoju arī savas divas mīļākās piedevas — nedaudz smalki sarīvēta burkāna un tējkaroti brūkleņu vai dzērveņu. Šie abi produkti ļoti nemanāmi, bet pamanāmi pārveido klasisko garšu un piešķir kotletēm tieši to maigo “ziemas sajūtu”, kura vienmēr iepatīkas gan lieliem, gan maziem.

Kā es sagatavoju masu kotletēm

Gatavošanu vienmēr sāku mierīgi un nesteidzīgi, jo šī ir tāda recepte, kas pati par sevi rada harmoniju. Vispirms es atlieku malā dažas baltmaizes šķēles un pārleju tās ar siltu pienu. Pēc dažām minūtēm maize kļūst mīksta un gandrīz kūstoša, kas vēlāk piešķir kotletēm maigu tekstūru.

VIDEO:

Kamēr maize mīkstinās, es sarīvēju sīpolu uz smalkās rīves. Šādā veidā tas labi sajaucas ar malto gaļu un nepiešķir pārāk asas notis. Sarīvēju arī pavisam nelielu daudzumu burkāna — pietiek ar vienu ēdamkaroti. Šis burkāns kotletēm piešķir gan krāsu, gan vieglu saldumu, kas ļoti labi iederas tieši ziemas receptēs. Pēc tam gaļas masai pievienoju arī tējkaroti brūkleņu vai dzērveņu. Tās piešķir vieglu skābumiņu un īpaši patīkamu aromātu, kas atgādina svētku ēdienus.

Kad visas šīs sastāvdaļas ir sagatavotas, lielā bļodā lieku malto gaļu un tai pievienoju olu, mīksto maizes masu, sīpolu, burkānu, ogām pieskārās tikai tik daudz, lai tās vienmērīgi izkliedētos masā. Ar rokām lēni un rūpīgi izmaisu, līdz masa kļūst viendabīga, elastīga un patīkama veidošanai. Šis solis ir ļoti svarīgs — jo rūpīgāk masa samaisīta, jo kotletes sanāk maigākas.

Kā es cepu kotletes, lai tās kļūtu maigas un aromātiskas

Kad masa ir gatava, veidoju nelielas, glītas kotletes. Pannu uzsildīju vidējā karstumā un pievienoju pavisam nedaudz eļļas. Kotletes lieku pannā un ļauju tām apbrūnēt lēni un vienmērīgi, līdz izveidojas viegli zeltaina garoziņa. Tas arī ir tas brīdis, kad mājās sāk parādīties vecmammas virtuves aromāts, kas man ikreiz uzbur mierīgu noskaņu.

Kad kotletes ir apbrūnējušas no abām pusēm, uzlieku pannai vāku un ļauju tām vēl dažas minūtes pasauties savā sulā. Tas piešķir tām īpašu maigumu un nodrošina, ka tās arī nākamajā dienā būs tikpat gardas kā tūlīt pēc cepšanas.

Pasniegšana

Vislabāk tās garšo karstas, kopā ar kartupeļu biezeni, sautētiem dārzeņiem vai svaigu salātu bļodiņu. Burkāna maigā salduma un brūkleņu skābenuma apvienojums piešķir kotletēm patīkamu ziemas raksturu, kas lieliski piestāv gan ikdienas vakariņām, gan svētku laikam.

Sastāvdaļas

• 500 g maltas gaļas
• 1 vidējs sīpols
• 1 ola
• 2–3 baltmaizes šķēles
• 100 ml silta piena
• sāls un pipari
• 1 ēdk. smalki sarīvēta burkāna
• 1 tējk. brūkleņu vai dzērveņu