Vienaldzība stiprina vardarbību! Izglītojoša, interaktīva spēle bērniem un jauniešiem “Hei, mosties!” aicina uz informatīvu svētku pasākumu

Gada noslēgumā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir apkopojusi informāciju par ar bērniem un pusaudžiem saistītiem vardarbības gadījumiem, kopējo problemātikas statistiku, apzinājusi tendences, kas bērnu un jauniešu tiesību aizsardzības jomā valstī iezīmējušās 2018. gada laikā, kā arī pilnveidojusi instrumentus, ar kuru palīdzību risināt vardarbības problēmas. Viens no šiem risinājumiem ir interaktīvā spēle “Hei, mosties!”.

Informācija par šiem, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem, kā arī sarunas ar ekspertiem par iespējamiem situācijas uzlabojumiem ir spēles “Hei, mosties!” Mediju brokastu, jeb informatīvā svētku pasākuma darba kārtībā. Šī gada 10 mēnešos uzticības tālrunim par dažāda veida vardarbību ziņojuši 1415 bērnu un pusaudži. Par emocionālo vardarbību ir ziņojuši 895 bērni un pusaudži, par fizisko vardarbību – 375, par seksuālo vardarbību – 67, bet par emocionālo pazemošanu internetā vai pa tālruni – 78. Apkopotā statistika liecina, ka visvairāk bērnu un jauniešu no emocionālā vardarbības cieš izglītības iestādēs (vienaudžu starpā) – 24%, un no vecākiem – 35%.

No fiziskās vardarbības visbiežāk cieš no vecāku puses – 43% un vienaudžiem – 19%. Seksuālā vardarbība pret bērniem veikta no vecāku puses – 27%, vienaudžu starpā – 4% gadījumos. 6% no visiem vardarbības gadījumiem pret bērniem un pusaudžiem saistīti ar pazemošanu interneta vidē vai pa tālruni.

VBTAI aicina mediju, kā arī izglītības iestāžu, valstiskā un nevalstiskā sektora un interešu izglītības iestāžu pārstāvjus uz interaktīvās spēles “Hei, mosties!” informatīvu svētku pasākumu, kas notiks otrdien, 18. decembrī, plkst. 14:30 – 17:00 Rīgā, Līksnas ielā 9A mājīgajās ‘Kiwi Diwi” telpās!

Pasākuma laikā būs iespēja satikt spēles ‘’Hei, mosties!” personāžus, atraktīvā gaisotnē uzzināt par jauniešu izglītošanu vardarbības jautājumos, kā arī ekspertu vadībā apspriest ar spēli saistītas tēmas. Klātesošos izklaidēs vokālā ansambļa “Rasa” jaunie, talantīgie dziedātāji, kā arī Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” teātris “Zīļuks” ar īpašu, jautru izrādi, kurā lomās iejutīsies topošās Latvijas aktiermeistarības zvaigznes – teātra trupas audzēkņi. Pasākumu vadīs Eirovīzijas konkursa dalībniece, dziedātāja Anmary jeb Linda Dinsberga. Klātesošajiem tiks piedāvāti dzērieni un uzkodas, kā arī konkursi ar praktiskām balvām.

Informējam, ka spēle “Hei, mosties!” izveidota Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē” ietvaros ar mērķi ir veicināt bērnu, kā arī plašākas sabiedrības izpratni par vardarbību ģimenē, atpazīt to un iegūt informāciju par iespējamon rīcību vardarbības gadījumā.

Spēle ieguvusi popularitāti gan bērnu, gan jauniešu auditorijā. Atgādināsim, ka spēle draudzīgā veidā izglīto bērnu jautājumos, kas saistīti ar bērna emocionālo un fizisko drošību ģimenē un tās spēlētājs caur ikdienišķām situācijām var attīstīt prasmi atpazīt ģimenes locekļu fiziskās vai emocionālās vardarbības pazīmes, kā arī iegūt informāciju, kur vērsties pēc atbalsta un palīdzības.

Spēle izvietota Google Play un Apple Store elektronisko lietotņu veikalos, kā arī VBTAI mājaslapā: http://www.bti.gov.lv/lat/esf_projekts_/

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment