Pret grozījumiem skaidrās naudas aprites regulējumā savākti 10 000 parakstu

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” savākti 10 000 parakstu, kas iebilst pret pirms vairākiem gadiem ieviestajiem grozījumiem skaidrās naudas aprites regulējumā, kas cita starpā aizliedz nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumus veikt skaidrā naudā.

 

Tik liels parakstu skaits ļauj iniciatīvu virzīt izskatīšanai Saeimā.

 

 

Iniciatīvas pārstāvis Viktors Kuļiks. Parakstus viņš sāka vākt tālajā 2019. gadā, taču tos izdevies savākt tikai tagad – gandrīz četrus gadus pēc idejas autoru tobrīd neapmierinošo grozījumu pieņemšanas.

 

Kuļiks toreiz prasīja nemainīt tobrīd spēkā esošos skaidrās naudas aprites noteikumus, aicinot deputātus nebalsot par EM 2019.gada sākumā piedāvātajiem jaunajiem skaidrās naudas aprites ierobežošanas noteikumiem.

Toreiz viņš rosināja atstāt nemainīgas skaidrās naudas aprites normas un likumus, jo tas mazinātu atkarību no bankām un ļautu cilvēkiem izmantot nopelnīto naudu atbilstoši savai gribai un likumīgajām iespējām.

 

Saeima 2019. gada aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā Par nodokļiem un nodevām, kas aizliedz skaidras naudas darījumus ar nekustamo īpašumu.

Aizliegums maksāt skaidrā naudā par nekustamā īpašuma iegādi tika plānots, lai novērstu fiktīvu darījumu slēgšanu gadījumos, kad puses ir ieinteresētas īpašumu pirkt vai pārdot par lielākām naudas summām nekā reālā darījuma summa.

 

Nodokļu maksātājiem, tostarp fiziskām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumus skaidrā naudā, paredz likums.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment