Āboli zem koka ir īsts dārgums: kā tos izmanto pieredzējuši dārznieki

Augusta vidū daudzi dārzu īpašnieki novēro veselu augļu paklāju zem ābeļu kokiem. Tagad parunāsim par to, kā tos vajag gudri izmantot.

Nokritušie āboli var kļūt par īstu dārgumu gudriem dārzniekiem. Jāsāk ar to, ka nokritušos ābolus nedrīkst atstāt uz zemes. Augļi sāk pūt, piesaista dažādus kukaiņus, skudras, kļūst par sēnīšu un baktēriju perēkli.

Turklāt sēnīšu izraisītās kaites var piemesties arī veselajiem augļiem. Kaitēkļu kāpuri ziemo augsnē un pavasarī ar jaunu sparu “metas virsū” jau jaunajai ražai. Tāpēc nokritušos augļus jāsavāc no zemes ne retāk kā pēc divām, trim dienām.

Foto – Pixabay

Kā var izmantot nokritušos ābolus?

Ja augļi nav bojāti un sapuvuši, ja tie nokrituši stipra vēja vai pārgatavināšanās dēļ, no tiem var pagatavot konservus. Ilgai uzglabāšanai šādi āboli nav piemēroti. Pēc 1–2 dienām tie noteikti ir jāapstrādā.

Lasi vēl: Noskaidrots, cik dārgi maksā dārza influencera Dāvida audzētie tomāti un gurķi (+ VIDEO)

Ko var pagatavot no āboliem?

Ābolu sula – to var dzert uzreiz vai konservēt.

Ābolu biezenis – nomizojiet ābolus, vāriet, izsijājiet caur sietu. Šādu biezeni var arī sasaldēt, tas ir lieliski piemērota gan bērnu uzturam, gan desertiem.

Džems vai ievārījums – garšīgs konservēts produkts, ko var baudīt visu ziemu.

Žāvēšana – ābolus var sagriezt plānās šķēlēs un žāvēt cepeškrāsnī zemā temperatūrā vai žāvētājā.

Cepti āboli – ja āboli ir veseli, no tiem var izgriezt sēklotni, pievienot medu, riekstus, rozīnes un cept. Tā iegūsiet ļoti garšīgu desertu.