Atklāj, kādēļ tiek pārdotas Launkalnes “Ezerlejas”

Rudens izgleznotā zemnieku saimniecība “Ezerlejas” šobrīd izskatās īpaši skaisti. Savulaik pašu rokām celtā māja, iekārtotais zooloģiskais dārzs, kokzāģētava, viesu mājas un makšķerēšanas dīķi – kādēļ saimniecības īpašnieki Evita Jākobsone un Guntis Lauciņš nolēmuši pārdot savu īpašumu? Dodamies uz Smiltenes novada Launkalni, lai uzklausītu viņu stāstu.

Rakstu veidojis Latvijā viens no vadošajiem portāliem la.lv!

 

Saimniecību izveidoja no nulles

Iebraucot pagalmā, pārsteidz saimniecības lielais apjoms – nepilni trīspadsmit hektāri zemes, sakopts katrs stūrītis. Šķiet neticami, ka šeit saimnieku vien divi cilvēki. Evita un Guntis nodarbojas gan ar kokapstrādi, gan tūrismu, uztur zoodārzu, kā arī izplata savu kosmētikas produktu līniju.

“Guntis ir smiltenietis, es esmu gaujieniete. Iepazināmies pirms 18 gadiem un nolēmām pārcelties uz dzīvi šeit,” taujāta par to, kā viss sākās, atminas Evita. “Guntis šo zemi mantoja. Sākām plikā, tukšā, purvainā vietā no nulles. Te nebija nekā – pat ne dzīvojamās mājas. Tikai iebraucamais ceļš un māju vietā ceļinieku dzelzs vagoniņš, kurā vasarā ievācāmies un sākām dzīvot. Tā, gadiem ejot, uzbūvējām šo māju.” Tajā laikā Guntis strādāja mežā, Evita – Gaujienas internātpamatskolā.

Viss, kas radīts, – radīts pašu rokām un pašu līdzekļiem. “Eiropas fondu projektu naudu neesam izmantojuši. 2007. gadā iesniedzām ļoti lielu zivsaimniecības projektu, kas tika arī apstiprināts. Tagadējās kokzāģētavas vietā bija paredzēts būvēt vienu no lielākajām zivju audzētavām Vidzemē. Taču sekoja krīzes gadi, tādēļ nācās atteikties no šī sapņa,” papildina Evitas dzīvesbiedrs Guntis. Lai gan sākotnēji saimnieki uzbūvēja voljeru un pirmos vienpadsmit fazānus iegādājās savām vajadzībām, šobrīd zooloģiskajā dārzā “Ezerlejas” var iepazīties ar ļoti dažādiem, eksotiskiem, arī vietējiem putniem un dzīvniekiem. Šeit mājo dimanta, zelta, sudraba fazāni; dambrieži, mufloni, strausi, dažādu šķirņu aitas, pundurponijs un citi.

Lasi arī: Vīrs publicē sirdi plosošas foto no sievas un nedzimušās meitiņas bērēm, lai cīnītos pret braukšanu dzērumā un par stingrākiem likumiem

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment