Atklāta informācija, cik viena un tā pati prece maksā Vācijā un Latvijā

Vācijā novērota interesanta situācija, kur Latvijā populārai precei cena ievērojami atšķiras, un tas ir tik būtiski, ka rada lielu neskaidrību.

Protams, kāds varētu apgalvot, ka Vācija, būdama viena no lielākajām Eiropas ekonomikām, bieži piedāvā plašāku pārtikas produktu sortimentu, importējot tos no dažādām valstīm.

Turklāt Vācijā ir spēcīgāka tirgus konkurence un lielāks patēriņš, kas bieži veicina konkurenci un samazina pārtikas produktu cenas dažādos veikalos. Katras valsts pievienotās vērtības nodokļi (PVN) un importa nodevas atšķiras, un tas ietekmē preces gala cenu. Augstāki nodokļi un nodevas palielina preces izmaksas.

Piegādes un loģistikas izmaksas var būtiski variēt atkarībā no valsts ģeogrāfijas, infrastruktūras un piekļuves tirdzniecības ceļiem. Preces, kas tiek importētas no tālienes vai sarežģītos apstākļos, var izmaksāt dārgāk. Latvijā, kur ekonomikas apjoms un patēriņš ir mazāks, cenas parasti ir augstākas, jo tirgū ir mazāk dalībnieku un ierobežots produktu klāsts, īpaši attiecībā uz eksotiskiem vai retākiem produktiem, kuru importēšana rada lielākas izmaksas.

Tāpat nodokļu likmes, piegādes izmaksas un citi faktori var būtiski ietekmēt pārtikas cenas gan Vācijā, gan Latvijā. Dažreiz patērētāji dod priekšroku iepirkšanās braucieniem uz citu valsti, jo tur pieejamie produkti var būt lētāki vai daudzveidīgāki.

Šie faktori kopumā veido komplekso sistēmu, kas nosaka preces gala cenu katrā valstī, tādēļ vienas un tās pašas preces cena var ievērojami atšķirties atšķirīgās vietās. Taču tas vēl aizvien neizskaidro šo dīvaino fenomenu, kuru aplūkosim turpinājumā.

 

 

Galvenais, ko vajadzētu uzsvērt, ir tas, ka cenu atšķirības starp šīm valstīm var būt daudzveidīgas un atkarīgas no dažādiem faktoriem, ne tikai no valsts ekonomikas lieluma vai produktu pieejamības, bet arī no patēriņa paradumiem, valūtas kursiem un tirgus konkurētspējas līmeņa.

Tomēr šoreiz mēs runājam par Latvijā ražotu preci, kas atrodas Vācijas veikalā… Apskatīsim, kāda ir cenu atšķirība.

 

 

Būdami ārzemēs, daudzi no mums neizbēgami iepērkas vai vismaz apmeklē kādu veikalu. Dažreiz mēs nejauši sastopam Latvijas ražotas preces…

“Cena “Selgas” cepumiem Vācijā (Reinzeme-Pfalca) 0,59 EUR. Atlaides nav.

Cena LV bez atlaides ir 1,19 EUR (Barboras veikalā).

DIVAS REIZES DĀRGĀK KĀ VĀCIJĀ!!!” izbrīnīts ir Ēriks, daloties ar saviem novērjumiem “Facebook”.

Jāpiebilst, ka cenas, kas minētas ierakstā, ir no Septembra sākuma.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment