Atklāts, kāpēc Latvijā tik dārgi kļuvuši griķi

Neskatoties uz bagātīgo griķu ražu Latvijā, šī produkta cena ir pieaugusi. Zemnieku Saeimas organizācijas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja – Burmistre Latvijas Radio 4 raidījuma “Podrobnosti” ēterā sacīja, ka tas noticis Ukrainas kara dēļ.

Šobrīd Ukrainā, Baltkrievijā vai Krievijā ir maz ražoti griķi, kas līdz Latvijai nenonāk. Cenu tas ietekmē. Savukārt vietējie zemnieki audzē griķus, bet galvenokārt tos eksportē, stāsta Maira Dzelzkalēja-Burmistre. Ja Latvijas ekonomika būtu slēgta, vietējie zemnieki varētu pilnībā apmierināt pieprasījumu, viņa saka.

«Nākamsezon cena var kristies, jo tādas svārstības esam redzējuši arī iepriekš. Tāpēc Latvijā griķus tik lielos daudzumos neaudzē – jo nekad nevar zināt, par kādu cenu tos pārdosi. Ja precei cena ir pieaugusi par 650 eiro, tā ir sadārdzinājusies arī agrāk, piemēram, kad tā maksāja tikai 100 eiro.

Šādos apstākļos zemnieki pat nevarēja atgūt investīcijas un strādāja ar zaudējumiem, sacīja Maira Dzelzkalēja-Burmistre. Viņa skaidroja, ka griķu sadārdzinājums nenāk par labu lauksaimniekiem, bet gan veikaliem.

Vienlaikus viņa pieļauj, ka lielā cenu pieauguma dēļ pieprasījums pēc griķiem var samazināties, kas novedīs pie cenu samazināšanās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment