Bērna drošība automašīnā. Kā pareizi piesprādzēt bērnu ziemā?


Gada aukstajos mēnešos mazinās bērna drošība automašīnā – ne vien tādēļ, ka braukšanas apstākļi kļūst bīstamāki kopumā, bet arī tādēļ, ka biezajā apģērbā bērni biežāk kā parasti tiek nepareizi piesprādzēti autokrēsliņā. Kā gan apģērbs ietekmē bērna sprādzēšanas drošību?

Biezs apģērbs liedz mazuli piesprādzēt cieši
Drošas Braukšanas skolas eksperts Artūrs Priednieks atgādina, ka arī pats labākais un drošākais autokrēsliņš neko nedos, ja bērns tajā neatradīsies sadursmes brīdī. Attiecīgi, lai bērns no krēsliņa neizkristu, viņam ir jābūt droši un pareizi piesprādzētam ar autokrēsliņa drošības jostiņām (bērniem līdz 18 kg) pāri kājām un plecu daļai. Turklāt jostiņām maksimāli cieši jāpieguļ bērna ķermenim. Un tieši to traucē izdarīt biezais un pufīgais apģērbs, kurā ikdienā ģērbjam bērnus aukstajos mēnešos.

Lai nodrošinātu valkātājam siltumu, ziemas apģērba pildījums ir veidots mīksts, pūkains un aiztur sevī gaisu. Arī tad, ja ļoti cieši tiek pievilktas autokrēsliņa drošības jostiņas, siltinājuma materiālā vienalga vēl būs daudz brīvas telpas un gaisa starp bērna ķermeni un drošības jostu. Tādēļ sadursmes brīdī tas saplaks un atklāsies, ka cieši pievilktās jostiņas nemaz vairs nav tik stingras, kā šķiet. Jāņem vērā, ka bezformīgais apģērbs, slidenais materiāls un citi aspekti arī traucē pareizi pozicionēt jostiņas uz bērna pleciem un visbiežāk tās izrādās noslīdējušas daudz zemāk. Sevišķi tas attiecas uz pavisam maziem bērniem, kuru plecs ir vien dažus centimetrus platāks par pašu drošības jostu un biezāk kombinezonā tā siluets izzūd pavisam. Turklāt šādas nepietiekami stingras jostiņas un slīdīgais mitrumu aizturošais apģērbs arī ļauj izveicīgam bērnam daudz vieglāk atbrīvoties no tām.

Kā būtu pareii piesprādzēt bērnu ziemā?
Pirmkārt, ir jāpatur prātā, ka vairums automašīnu ir aprīkotas ar sildierīcēm un mašīnas salonā nemaz nav tik auksts kā ārā, tādēļ ģērbjot bērnu gudri – kārtu kārtām, pufīgo virskārtu var arī droši novilkt. Jo pārāk biezi ģērbts un automašīnā sakarstot, bērns pēc tam atkal nonāk aukstumā ar nemainīga biezuma apģērbu un tad gan var saaukstēties.

Tomēr, ja automašīnā nav pietiekami silts, pareizi būtu silto kārtu nevis atstāt zem drošības jostām, bet segt tām pāri. Bērnu vajadzētu saģērbt plānā siltā apakškārtā – piemēram, flīsa jakā vai kombinezonā, vilnas jaciņā vai tml. un piesprādzēt droši un cieši, un tikai pēc tam pārsegt ar ko siltāku – to pašu silto jaku, kas bijusi mugurā līdz automašīnai, kādu pieaugušā apģērba gabalu, siltu sedziņu vai ko līdzīgu. Daudzi silto guļammaisu vai kāju pārsegu ražotāji arī rūpējas par drošību automašīnā un aprīkojuši savus izstrādājumus ar atverēm muguras daļā, kas ļauj bērnu piesprādzēt ar 3 vai 5 punktu drošības jostiņām, atstājot tās siltā maisa iekšpusē virs plānākās apģērba kārtas. Taču tieši tikpat daudzi ražotāji šādu iespēju nav paredzējuši un diemžēl savos reklāmas materiālos komunicē aplamu bērna sprādzēšanu virs pārsega, tāpēc esiet kritiski un pārliecinieties, pirms izdarāt izvēli, ka siltais “bunkerītis” ļaus bērnu piesprādzēt tā iekšienē nevis tam pāri!

Jāiegaumē, ka automašīnā mazuli jāpārvadā plānā drēbju kārtā, cieši savelkot jostiņas un siltumu jānodrošina, bērnu pārsedzot ar papildus apģērbu vai segu. Tā mazulis automašīnā būs drošībā un siltumā.

Rakstu iesaka –
Avots: braucamdrosi.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment