Dzīvesstila faktori
Pētījums pierādīja, ka cilvēki, kas ēda lielu daudzumu pārstrādātas gaļas produktu, visbiežāk arī smēķēja, viņiem bija liekais svars un citi ieradumi, kas ir kaitīgi veselībai.
Viens no 17 cilvēkiem, kuriem sekoja pētījuma ietvaros, nomira. Papildus, tiem cilvēkiem, kas dienā apēda vairāk kā 160 gramus pārstrādātas gaļas produktu (divas desiņas un bekona šķēle), par 44% paaugstinājās iespēja nomirt tuvāko 12,7 gadu laikā, salīdzinoši ar cilvēkiem, kas dienas laikā apēda tikai 20 gramus pārstrādātas gaļas produktu.
Kopumā, projekta laikā, no vēža nomira aptuveni 10 tūkstoši cilvēku, bet no sirds problēmām 5, 5 tūkstoši cilvēku.
Profesore Sabīne Rormane no Cīrihes Universitātes pastāstīja BBC ziņu dienestam: „Liels gaļas patēriņš, it īpaši pārstrādātas gaļas produktu lietošana, tiek asociēta ar neveselīgu dzīvesveidu.”
„Smēķēšanas pārtraukšana ir svarīgāka kā gaļas patēriņa samazināšana, bet es silti ieteiktu ievērot abus šos veselības mērus.”
Veselības ieguvumi
Rormane ir pārliecināta, ja pētījuma dalībnieki, katru dienu patērētu ne vairāk kā 20 gramus pārstrādātas gaļas produktu, priekšlaicīgas nāves gadījumu skaits samazinātos par 3%.
Apvienotās Karalistes valdība iesaka dienas laikā nelietot uzturā vairāk kā 70 gramus sarkanās vai pārstrādātās gaļas produktu.
Urzula Arena, Britu diētas asociācijas pārstāve, ziņu kanālam BBC pastāstīja: „Ja paņemsiet svaigas gaļas gabalu un samalsiet to, iznākuma produkts nebūs pārstrādāts gaļas produkts. Ar gaļu kaut kas tiek darīts, lai paildzinātu tās mūžu veikala plauktos, vai mainītu tās garšu. Pat labas kvalitātes šķiņķis un desas vienalga tiek kvalificētas kā pārstrādāti gaļas produkti, bet mājās pagatavots burgers tāds neskaitīsies.”
Augošs pierādījumu skaits
Reičela Tompsone, Pasaules Vēža izpētes fonda pārstāve, pastāstīja: „Mūsu pētījums, kas tika veikts 2007. gadā, apstiprinājās 2011. gadā, un mums ir uzticams pamats domāt, ka pārstrādātas gaļas produkti, piemēram, bekons, hot dogi, salami un cīsiņi, paaugstina iespēju saslimt ar zarnu vēzi. Tieši tādēļ Pasaules Vēža izpētes fonds iesaka izvairīties no pārstrādātas gaļas produktu lietošanas uzturā. ”
„Ja tu ēd daudz pārstrādātas gaļas produktu, tā vietā labāk centies sabalansēt savu diētu ar citiem proteīna avotiem, piemēram, vistas gaļu, zivīm, pupiņām vai lēcām.”
Avots:bbc.com
Tevi noteikti interesēs
- Spānis godīgi paskaidroja, kā latviešu sievietes atšķiras no spāņu sievietēm (un kāpēc viņam tagad ir grūti atgriezties mājās)
- Kāpēc drošības jostai ir cilpa: par to kam tā ir nepieciešama daļa cilvēku nemaz nezina
- Jūs, iespējams, to nepamanāt, taču šīs 10 smalkās pazīmes nozīmē, ka cilvēki jūs patiesi ciena
- Neatdod nevienam šajā dienā uguni: tautas ticējumi 5. novembrim – ko drīkst un nedrīkst darīt
- Paši savas neveiksmes “nogrūž” uz māti: Raimonda Paula mazmeita Annemarija soctīklos “atmasko” kādu sabiedrībā pazīstamu dāmu (+ VIDEO)
- 5 lietas, ko dara pieredzējušu kaķu audzētāji, lai kaķi mazāk mestu spalvu un mājoklis būtu tīrāks






