Cenu samazināšanos var sekmēt arī pircēju uzvedība

Daži ekonomisti uzskata, ka inflācija ir sasniegusi maksimumu un sāks samazināties, savukārt citi nav tik pārliecināti. Luminor eksperts Pēteris Strautiņš sacījis, ka arī patērētāju uzvedība var ietekmēt cenas.

Ekonomisti prognozē, ka inflācija drīzumā sāks samazināties. Tas ir tāpēc, ka pircēji var ietekmēt inflāciju ar to, cik viņi ir gatavi maksāt par precēm.

 

Kāds ekonomists prognozējis, ka pārtikas cenas tuvākā gada laikā varētu samazināties, taču cits eksperts ir skeptisks un norāda, ka patērētājiem jābūt kritiskiem un nesamierināties ar cenu pieaugumu.

 

Būtībā Luminor bankas eksperts saka, ka, lai gan cenas pēdējos mēnešus ir stabili augušas, patērētāji joprojām var sagaidīt, ka cenas stabilizēsies un, iespējams, pat sāks samazināties. Tas saistīts ar pārtikas izejvielu un energoresursu cenu samazināšanos. Tomēr viņš arī atzīmē, ka izmaiņas patērētāju paradumos un uzvedībā var ietekmēt arī cenas.

 

Izskatās, ka tuvojamies lūzuma punktam, kad cenas dažādiem transporta un citām izmaksām lēnām samazinās. Tas liecina, ka arī patēriņa preču cenas ar laiku var samazināties.

Viens no veidiem, kā cenas noturēt zemā līmenī, ir patērētājiem būt kritiskiem un nepiekrist cenu paaugstināšanai. Ja nepieciešams, viņi var aizstāt vienu produktu ar citu.

 

Tas vismaz daļēji ir iespējams,” sacīja Strautiņš.

Paredzams, ka pārtikas cenu jomā cenas vai nu apstāsies, vai pat samazināsies. Šobrīd pārtikas cenu inflācija Latvijā ir gandrīz 30%, bet Kopš maija pārtikas izejvielu cenas samazinās, arī ražotājiem enerģijas cenas nav tik augstas kā vasarā. Tomēr pircēju reaģēšanā joprojām ir dažas svārstības, un nav skaidrs, cik lielu ietekmi tas atstāj uz tirdzniecības nozari.

Neskatoties uz pašreizējām grūtībām, pētījumi liecina, ka mazumtirgotāji joprojām ir labā stāvoklī. stiprie alkoholiskie dzērieni. Šoziem daudzi cilvēki samazina impulsu pirkumus, lai ietaupītu naudu pirmās nepieciešamības precēm. Šīs izmaiņas uzvedībā nosaka vispārējs piesardzības noskaņojums pat starp tiem, kuru pirktspēja nav kritiski ietekmēta.

Inflācija liks patērētājiem mainīt savus pirkšanas paradumus, un cenas neatgriezīsies pie iepriekšējām. līmeņi. Tam būs ilgtermiņa ietekme uz ekonomiku.

 

Komāre sacīja, ka ir grūti runāt par kopīgu tendenci, kad runa ir par to, kādus produktus cilvēki pērk, jo katrs izvērtē savas iespējas un tas ir individuāls jautājums.

Piesardzīgas prognozes liecina, ka inflācija ir sliktākā periods var būt beidzies, bet mums joprojām būs jācīnās ar augstākām cenām vēl vairākus mēnešus.

 

Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta vadītāja Dace Zīle, atbildot uz jautājumu par iespējamo inflācijas samazināšanos, sacīja:

 

Zīle aicina neticēt, ka pašreizējā krīze vienkārši beigsies kā iepriekšējā. Viņš norāda, ka cilvēkiem ir jābūt aktīvākiem, meklējot jaunu pieeju, jo situācija būtiski atšķiras no iepriekšējās.

Visticamāk, enerģijas cenas neatgriezīsies pirmskrīzes līmenī, taču tās var arī nebūt augsta kā tagad. Zīle atzīmēja, ka Krievija ir viens no lielākajiem energoresursu piegādātājiem mūsu teritorijā, un tagad būs jāmeklē jauni piegādes kanāli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment