Cik bieži laistīt dārzu, lai iegūtu lielisku ražu

Augu augšanā un attīstībā ūdenim ir ļoti svarīga, atslēgas loma. Bez savlaicīgas laistīšanas visas dzīvās radības uzreiz izžūst un iet bojā. Tāpēc ir svarīgi zināt, cik bieži laistīt.

Dārzniece Nensija Knausa stāsta, ka lielākā un biežāk pieļautā kļūda ir ļoti maza vai pārāk liela augu laistīšana. Ja laistīšana ir vāja, jūs nesaņemsiet lielu ražu.

Ūdens trūkums karstā un sausā vasarā novedīs pie augu bojāejas. Kāpostu raža daudzkārt samazināsies, gurķi kļūs rūgti, bet paprikas paliks bez lapām. Jāņem vērā arī dārza augsnes veids. Smilšainākās augsnēs augsne būs jālaista biežāk. Blīvas augsnes ilgāk saglabā mitrumu.

Bīstams ir arī stāvošs ūdens. Tas ievērojami palielina augsnes skābumu. Šādā augsnē augu sakņu sistēma ātri sapūst un skābeklim tiek pārtraukta piekļuve. Saknes nevar pārnest ūdeni, barības vielas un noderīgas vielas tālāk uz augšu. Lai novērstu šo problēmu, ir jāizveido nelielas rievas, lai liekais ūdens varētu aizplūst.

Kad un cik bieži laistīt

Dārzeņus ieteicams laistīt pareizajā diennakts laikā. Izvairieties no laistīšanas pusdienlaikā, jo šajā laikā saule ir maksimāli zenītā un ūdens aizplūst. Tāpat nevajadzētu laistīt pārāk vēlu vakarā, jo tas var izraisīt sakņu puvi. Ideāli ir laistīt dārzu no rīta.

Svarīgi, ka laistīšanas grafiks ir atkarīgs no reģiona klimata, dārzeņu veida un jūsu iespējām. Vispārējais ieteikums ir laistīt reizi divās dienās āra augus un divreiz dienā siltumnīcas augus.

Lasi vēl: Atcerieties un nekad to nepievienojiet komposta kaudzei: dažas lietas var būt pat kaitīgas

Laistīšanas noteikumi

Lielākā daļa augu jālaista zem sakņu sistēmas. Lapu samitrināšana, noved pie augu bojāejas ar sēnītēm.

Pie zemas temperatūras laistīt drīkst tikai no rīta vai dienas laikā.

Karstā laikā, lai ierobežotu iztvaikošanu no augsnes, kaprīzākos augus nepieciešams apklāt ar zāģu skaidām, salmiem vai ko citu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Tūlīt pēc laistīšanas augsne ir jānoirdina. Pēc laistīšanas izveidojusies garoza ierobežo skābekļa piekļuvi augu saknēm.

Optimālajai ūdens temperatūrai laistīšanas laikā nevajadzētu būt zemākai par 18 grādiem pēc Celsija.

Ja ūdens ir ciets, jāizmanto speciālas piedevas, lai to mīkstinātu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment