Cik vajag, lai izdzīvotu Latvijā? Iespējams, esam pavērsiena priekšā šajā jautājumā; To skata Satversmes tiesa

 

Staversmes tiesā tiek lemts par būtisku jautājumu daudziem Latvijas iedzīvotājiem – tiek skatīts jautājums par valsts garantēto minimālo ienākumu līmeni, kurš šobrīd noteikts 64 eiro apmērā. Satversmes tiesā ar pieteikumu vērsies tiesībsargs, kura pārstāvji uzskata, ka valdība pārkāpusi pamatlikumu, nosakot minimālo ienākumu līmeni, ar kuru nepietiek izdzīvošanai. 

Ja paša ienākum ir mazāki, trūkstošais jāpiemaksā pašvaldībai.

Tiesībsargs arī kritizē metodi, pēc kādas tiek aprēķināts minētais līmenis – pareizāk sakot tiesībsargs uzskata, ka tādas metodes nemaz nav.

Tiesībsargs norāda, ka ar 64 eiro mēnesī nepietiek pat pārtikas iegādei – nemaz nerunājot par cilvēka cienīgas eksistences nodrošināšanu.

Tiesībsargs uzskata, ka esošais skaitlis ir izdomāts – tas ir kompromiss starp valdību un pašvaldībām, kurām tas jāmaksā.

Kautkāds izdomāts skaitlis, jo citadi nevarēja vienoties,” Satversmes tiesas sēdē teica tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš min Pasaules bankas apreķinus, kuros teikts, ka Latvijā katram trucīgajam iedzīvotājam būtu janodrošina 594 eiro! Šāda summa gan pamatīgi izbrīnija tiesu, kura prasīja – vai saņemot šādu summu, cilvēkiem nezudīs motivācija ieaistīties darba tirgu. Ja jau dod šādu naudu, kāpēc strādāt?  Tiesībsargs uz to norāda, ka arī minimālā alga Latvijā ir nepietiekama.

Lasi arī: Viktora piedzīvotais Jelgavā apdraud arī tūkstošiem citus Latvijā; “Pa logu spēcīgi atsitās kaut kas līdzīgs akmenim!”

Tikmēr valdības pārstāvji norada, ka trūcīgie iedzīvotāji, bez garantētā ienākuma, saņem arī citus atvieglojumus un sociālo palīdzību no pašvaldībām – tai skaitā, samazinati elektroenerģijas maksājumi, atbrīvojums no pacientu iemaksām, nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumi u.c. atbalsta formas.

Gribam zināt tavu viedokli! Nobalso! Zemak arī Panorāmas sižets, ja vēlies vairāk informācijas!

Vai garantētais minimālo ienākumu līmenis Latvijā būtu jāpalielina?

 

Vairāk Panorāmas sižetā:

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment