Viktora piedzīvotais Jelgavā apdraud arī tūkstošiem citus Latvijā; “Pa logu spēcīgi atsitās kaut kas līdzīgs akmenim!”

PSRS laikā būvētās bloku mājas vairumā gadījumu strauji nolietojas un tuvojas ekpluatācijas laika beigām. Par to, kas nākotnē var sagaidīt lielu daļu valsts iedzīvotāju pārliecinājās Viktors no Jelgavas un citi 23. nama iedzīvotāji.

 

Raidījums Degpunktā vēsta par gadījumu Jelgavā: pilsētas iedzīvotāji, kuri staigājās gar Loka maģistrāles daudzdzīvokļu rajonu, vienai mājai garām gāja ar līkumu. Izrādās, ka viens no ēkas balkoniem bija atdalījies un praktiski karājās gaisā – vējš nikni purināja balkona metāla konstrukciju.


Papildus informācija:

Būvniecības eksperti jau kādus desmit gadus ik pa laikam brīdina – padomju laikos celto daudzdzīvokļu namu mūžs tuvojas noslēgumam. To garantijas laiks daudziem no namiem jau beidzies, bet naudas to atjaunošanai nav. Pēc pārdesmit gadiem būs vajadzīgi milzīgi līdzekļi, lai tos atjaunotu.

Padomju laikā būvēto namu mikrorajonos dzīvo lielākā daļa pilsētnieku, kā arī daļa laucinieku, kuri iemitinājušies savulaik bagāto kolhozu celtajos daudzdzīvokļu namos. Tikai neliela daļa no šīm ēkām ir siltināta un atjaunota, pārējo liktenis ir neapskaužams. Lai arī padomju laikā celto ēku nesošās konstrukcijas ir izturīgas, namu stāvokli ļoti pasliktinājusi to nevērīgā apsaimniekošana.


Šoreiz,  par lielu laimi, neviens necieta un konstrukcija uz galvas neuzkrita, bet cilvēku bailes tas nemazina – neviens nezina, kad krītīs nākamās detaļas.

Raidījums runāja ar Viktoru, kurš dzīvo Jelgavā, minētajā 23. namā. Vīrietis esot mierīgi atpūties savā dzīvoklī, kad  pa viņa logu  atsitās kaut kas liels un akmenim līdzīgs. Vīrietis strauji pielecis kājāss un devies ārā lai noskaidrotu kas notiek. Ieraugot situāciju, viņš strauji atkāpās un izsauca avārijas dienestus.

 Izrādās, ka  balkona konstrukcija no sestā stāva, kas atradās tieši virs Viktora dzīvokļa, bija atdalījusies un knapi turējās pie ēkas.

Ieradās ugunssdzēsēji un pusotru stundu centās demontēt ļoti bīstamo konstrukciju. Galu galā tas izdevās. Tikmēr nama iedzīvotāji pulcējās pagalmā un satraucās par to, ko tas nozīmē nākotnei? Viņiem lieku reizi šis gadījums atgādināja, ka ar katru gadu mājas stāvoklis strauji pasliktinās.

Izrādās, šī neesot pirmā reize, kad kāda no ēkas konstrukcijām neiztur slodzi. Nama iedzīvotāja Dace stāsta, ka viņai dzīvoklī arī ir balkons, bet viņa to neizmanto drošības apsvērumu dēļ.

Lasi arī: “Viņai jau tagad jākāpj uz skatuves”: Pugačova un Galkina sešgadīgā meita iepriecina ar savām manierēm un talantu

Par skaudro situāciju ir informēta arī Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde. Interesanti, ka tā pirms 6 gadiem veica vairāku balkonu rekonstrukciju, tomēr finansējuma trūkuma dēļ šobrīd darbi apstājušies.

Vairāk par visu Degpunkta sižetā raksta otrajā lapā.

 

Šķir otru lapu, lai skatītu VIDEO

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment