Cilvēki pārstāj pirkt griķus veikalā, bet velti! Stereotipi par griķiem

Griķu putraimus varēja uzskatīt par vienu no Latvijas iedzīvotāju iecienītākajiem produktiem. Pie mazākās ekonomiskās krīzes pazīmēm griķu putraimi ir pirmie, kas pazūd no veikalu plauktiem. Bet tagad tos pērk mazāk…

Starp citu, griķu kults ir tikai bijušajās PSRS valstīs, bet vairumā rietumvalstu tos praktiski nelieto. Un šis fakts liek aizdomāties: “Vai griķi nav kaitīgi mūsu veselībai?”

Kāpēc griķi ir kaitīgi?

Kā teica Renesanses laika ārsts Paracelzs: “Viss ir inde un viss ir zāles. Tikai viena deva padara indi neredzamu!” Ja zina mēru un katru dienu trīs reizes dienā nepārēdat griķus, tad šis produkts būs diezgan nekaitīgs. Pretējā gadījumā var rasties problēmas ar kuņģa zarnu trakta darbību.

Tiek uzskatīts, ka griķi veicina aizcietējumus, tāpēc iecienītāko putru labāk ēst kopā ar salātiem vai citu šķiedrvielu avotu.

Bieža griķu lietošana veicina noderīgo minerālvielu izskalošanos no organisma. Un ilgstoša monodiēta uz griķu bāzes draud ar hormonāliem un neiroloģiskiem traucējumiem. Tāpēc zini mēru!

Uztura speciālisti iesaka apēst 150 – 200 gramus griķu dienā un pārmaiņus tos sajaukt ar citiem produktiem.

Vai mēdz būt alerģija uz griķiem?

Griķi tiek uzskatīti par alerģisku produktu, taču daži izņēmumi joprojām pastāv. Visvairāk cilvēku ar griķu nepanesību reģistrēts Japānā. Tur ar šo slimību slimo 3,2% iedzīvotāju.

Griķu nepanesības simptomi ir šādi: nieze un ādas apsārtums, slikta dūša, vemšana, deguna un acu iekaisums, klepus, apgrūtināta elpošana.

Vai griķos ir ķīmija?

Ik pa laikam internetā var atrast šausmu stāstus, ka griķu laukus apsmidzina ar īpaši bīstamu pesticīdu glifosātu. Tiek rakstīts, ka no šiem pesticīdiem vispār izmirst visas dzīvās būtnes, piemēram, bites, kurām vajadzēja vākt griķu medu.

Patiesībā glifosāts ir viens no visizplatītākajiem herbicīdiem pasaulē. Ar to jau vairākus gadu desmitus apstrādā laukus no nezālēm. Vielai ir maza ietekme uz cilvēkiem un dzīvniekiem, un tā var radīt kaitējumu tikai tiešā saskarē. Glifosāta koncentrācija griķos un citos graudaugos ir niecīga.

Zaļie vai parastie griķi?

Pastāv viedoklis, ka veikalos nav normālu griķu. Piemēram, jums ir jāiegādājas tikai bioloģiski zaļie griķi! Patiesībā zaļajiem griķiem nav nekāda sakara ar bioloģiskajiem produktiem. Šī ir tā pati labība, tikai nav termiski apstrādāta.

Tomēr termiskā apstrāde nogalina vitamīnus. Tātad, ja esat veselīga uztura piekritējs, tad pērciet zaļos griķus.

Kā redzi, griķi nav bīstamāki par jebkuru citu pārtikas produktu. Tāpēc, ja redzi griķus par labu cenu, ņem tos bez vilcināšanās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment