Domāšana par sportošanu un vingrošanu palīdz dedzināt kalorijas

domāšana par sportošanu2

Kā izrādās, domas par fiziskām aktivitātēm apmāna smadzenes, liekot tām noticēt, ka patiesībā kusties. Šīs paņēmiens var palīdzēt tev tikt pie spēcīgākiem muskuļiem, kā arī paātrināt sirdsdarbību.

Izdevumā Nautilus, raksta autors Džims Deivīs atsaucās uz dažādiem pētījumiem, kuri pierāda, ka domas ietekmē arī fizisko ķermeni.

Kad tu iztēlojies fiziskas aktivitātes veikšanu, paātrinās elpošana un sirdsdarbība. Prāta treniņš patiesībā ir viens no efektīvākajiem snieguma uzlabošanas veidiem. Piemēram, ārsti, kuri veic prāta treniņu pirms virtuālajā realitātē veiktas operācijas sasniedz labākus rezultātus, nekā tie, kas to nedara.

Tava iztēle spēj likt ķermenim domāt, ka tas tiek trenēts, kā rezultātā palielinās muskuļu spēks. Žurnālā “Zinātne par mums” žurnāliste Kari Romma citē 2014. gadā veiktu pētījumu, kurā “zinātnieki pētījuma izvēlējās cilvēkus, kuru rokas bija ieģipsētas un pusei no viņiem lūdza iztēloties, ka tiek kustinātas plaukstas locītavas; pēc ģipša noņemšanas izrādījās, ka tai cilvēku daļai, kas veica prāta treniņu, muskuļi bija divreiz stiprāki par tiem, kas prāta treniņu neveica.”

Izrādās, ka daudz kas atkarīgs no propriocepcijas spēka, jeb ķermeņa izvietojuma uztveres. Nesen veiktie pētījumi, kuros izmantotas modernās tehnoloģijas, parāda ka reālās kustības no iedomātam atšķiras ar inhibējošajiem signāliem, kas tiek nodoti kustību sistēmai. Tas nozīmē, ka izdomātas un reālas kustības nodarbina vienu un to pašu smadzeņu daļu, atšķirība slēpjas tajā, ka iztēles izmantošanas gadījumā smadzenes aptur informācijas nodošanu muskuļiem.

Īsāk sakot, pēc smadzeņu aktivitātes veida, gan īstās, gan iedomātās kustības ir ļoti līdzīgas.

Diemžēl, domāšana par vingrinājumiem nav labs fizisko aktivitāšu aizvietotājs. Izrādās, ka 20 minūtes ir optimālais laika sprīdis, kurā veikt iedomātas kustības, to apliecina fizisko aktivitāšu meta-analīze. Ja ieguldi tajā vairāk vai mazāk laika, tad nekas īsti nedarbojas. Nav īsti zināms, kādēļ, bet visai iespējams, ka tas saistīts ar grūtībām koncentrēties ilgāk par 20 minūtēm.

Tādēļ, vari nesteigties ar trenažieru zāles abonementa atcelšanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment