E-iesniegumu VSAA pakalpojumiem sabiedrība lieto septiņkārt biežāk

Šā gada pirmajā ceturksnī valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv visbiežāk lietotais e-pakalpojums ir “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”, kas trijos mēnešos uzsākts kopumā 221 762 reižu. Tas ir septiņas reizes biežāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Izmantojot šo e-pakalpojumu, iespējams pieteikties bērna piedzimšanas pabalsta, maternitātes vai paternitātes pabalsta saņemšanai u.c. valsts sociālajiem pabalstiem.

2017. gada pirmajā ceturksnī valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv tas bija astotais populārākais e-pakalpojums, kas gada pirmajos trijos mēnešos tika uzsākts 31 010 reižu.

Iespēju pieteikties valsts sociālajiem pabalstiem tiešsaistē izmanto arī māmiņa un mūziķe Māra Upmane-Holšteine. Viņa atzīst, ka brīdī, kad kļūsti par māmiņu, tas ir ļoti ērti, jo jaundzimušais pieprasa mātes klātbūtni visu diennakti, un iespēja ar bērna piedzimšanu saistītās formalitātes nokārtot tiešsaistē šādā situācijā tiek ļoti novērtēta. “Pati atceros, kā ar pirmo meitiņu stāvēju garajās rindās, zīdainis pavisam maziņš ratos, nebija ne mazākās vēlēšanās ar mazo atrasties vidē, kur var būt baciļi. Prieks, ka pašlaik no šādām situācijām iespējams izvairīties,” saka M. Upmane-Holšteine.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2018. gada pirmajos trijos mēnešos Latvijā reģistrēti 4612 jaundzimušie. Plašāka informācija par e-pakalpojumiem, kas aktuāli saistībā ar bērna gaidīšanu un piedzimšanu, pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē: https://mana.latvija.lv/berna-gaidisana-un-piedzimsana/.

“Latvijas e-pārvalde šodien cilvēkiem piedāvā vairāk iespēju saziņai ar valsti nekā jebkad iepriekš. Fakts, ka pieteikšanās pabalstiem digitāli pieaugusi septiņas reizes, norāda ne tikai uz to, ka sabiedrība arvien vairāk izvēlas saņemt pakalpojumus elektroniski, bet arī ļauj Latviju uzskatīt par digitālu valsti. Arī jaunākajā Eiropas Komisijas publiskotajā Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksā Latvija lielāko izaugsmi uzrādījusi rādītājā “Digitālie publiskie pakalpojumi”, gada laikā pakāpjoties no 14. uz 9. vietu. Taču ar valsts e-pārvaldes un atvērto datu pieejamības straujo attīstību vēl ir par maz – svarīgi ir radīt motivāciju šos pakalpojumus lietot, kas ir galvenais integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli” uzdevums,” saka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju – fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā – portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – https://mana.latvija.lv/.

VRAA e-ziņas, 2018. gada 1. ceturkšņa statistikas apkopojums. Lejupielādei pieejams: http://www.vraa.gov.lv/lv/latvijalv/e-zinas/

VRAA e-ziņas, 2017. gada 1. ceturkšņa statistikas apkopojums. Lejupielādei pieejams: http://www.vraa.gov.lv/lv/latvijalv/e-zinas/

http://www.csb.gov.lv/statistikas-temas/iedzivotaji-galvenie-raditaji-30260.html

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment