Efektīva metode no pieredzējuša eksperta. Bērnu histērijas apturēšana ar vienu jautājumu

Katra vecāka dzīvē neizbēgami ir reizes, kad jūsu bērns sāk skandalizēt. Dusmas var rasties spontāni vai arī to var kaut kas izprovocēt. Ko darīt šādās situācijās?

Paklausīgi gaidīt vai rīkoties? Bērnu uzvedības eksperte no Brazīlijas  – Dr. Rosa Patreras – vēlas dalīties ar savu metodi – vienkāršu un efektīvu.

Viņai ir izdevies izstrādāt formulu, ar kuras palīdzību izdodas novirzīt bērna domas pareizajā virzienā. Novirzīt viņa uzmanību no dusmu lēkmēm. Tas ir ļoti vienkārši.

Galvenais, lai bērns saprastu, ka mēs (vecāki) cienām viņa/viņas jūtas, novērtējam tās un vienmēr uzklausām viņa/viņas prasības, pat ja tās ir sīkumainas.

Šī metode galvenokārt ir piemērojama bērniem vecumā no 5 gadiem. Svarīgi ir ļaut bērnam izprast savas sajūtas konkrētajā skandāla vai dusmu lēkmes brīdī un ieteikt bērnam pašam mēģināt rast risinājumu. Tas ir svarīgi, jo tieši tajā brīdī bērns spēs pārslēgties uz pareizo emocionālo kanālu, tādējādi ātri izbeidzot dusmu lēkmi.

Piemēram, bērns jau ir gatavs dusmu lēkmei. Iemesls var būt pilnīgi jebkurš. Vai tas ir nolauzts lelles pirkstiņš, vai nevēlēšanās iet gulēt, vai varbūt bērns vienkārši ir spītīgs un nepilda jūsu prasības.

Skaties bērnam tieši acīs un klusā balsī vaicā: “Vai tā ir liela, vidēja vai maza problēma?”.

Lasi vēl: Ātri un efektīvi veidi zamšādas apavu tīrīšanai

Parasti bērns uzreiz novērš skatienu un sāk domāt par problēmas risinājumu. Pārsteidzošākais un burvīgākais ir tas, ka šī metode patiešām darbojās. Jautājot bērnam par problēmu, viņš novēršas un pats meklē kompromisu. Bet vecāki palīdz pieņemt lēmumu. Bērns saprot, ka vecāki viņa problēmu uztver nopietni.

Ja problēma bija neliela, mēs to varējām atrisināt nekavējoties. Arī vidēja lieluma problēmu var atrisināt, bet ne tik ātri, un vairums bērnu to ļoti labi saprata. Bērns to saprot pats, nevis tad, kad vecāki to pasaka.

Ja problēma, pēc bērna domām, ir liela un svarīga, to nevajag ignorēt, lai arī kāda tā būtu. Ir svarīgi, lai bērns saprot, ka šīs problēmas risināšanai mēs veltīsim vairāk laika nekā vidējai problēmai.

Reizēm bērnam ir vienkārši jāsaprot, ka dzīvē ir situācijas, kad viss nenotiek tā, kā jūs to vēlētos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment