Ekonomikas ministrs “draud” ar “soda maksājumiem” dzīvojamo māju īpašniekiem, kuru nami nav energoefektīvi

Tuvākajos gados Latvijā varētu tikt ieviesta sistēma, kad māju īpašniekiem, kuru nami nav energoefektīvi, varētu nākties maksāt soda naudas.

Tas izriet no Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro  intervijas LTV raidījumam “Rīta Panorāma”, kurā viņš nenoliedza iespēju tuvākajos gados ieviest šādu maksājumu.

“Nākamgad notikti nē. (..) Aiznākamgad, iespējams, pārskatīsim šo jautājumu. Tas var būt kā maksājums, bet šajā gadījumā sakām – lūdzu, jums ir alternatīva, šīs [māju siltināšanu atbalsta] programmas turpinās,” sacīja Nemiro.

Kā skaidro ministrs, līdz ar Eiropas Savienības nosprausto mērķi kļūt energoefektīviem, daudzviet tiekot ieviests princips “piesārņotais maksā”. Latvijā šajā ziņā visgrūtāk sokas tieši ar ēku siltināšanu, lai arī nosiltinot ēku var ietaupīt  līdz 45% no enerģijas patēriņa apkurei.

Ilgtermiņā tiekot domāts par likmju pārskatīšanu  lielajiem piesārņotājiem, kā arī energo neefektīviem uzņēmumiem un dzīvojām mājām.

“Neapšaubāmi ir jābūt burkānam. Ja burkāns nestrādā, ir pātaga,” sacīja ministrs.

“Mēs gribam turpināt ļoti labi strādājošās energoefektivitātes programmas, palielināt, iespējams, līdzekļus šajās programmās,” tā R. Nemiro.

Lasi arī: Latvijā top Baltijā lielākais “outlet” veikalu komplekss un tas tik pabeigt jau pavisam drīz – lūk visa informācija

Nereti gan daudzdzīvokļu māju īpašniekiem nākas grūti vienoties par siltināšanu. Ministrs norādīja uz to, kā šo problēmu risina Igaunijā: tie dzīvokļu īpašnieki, kuri ierodas uz mājas sapulci, ar balsu vairākumu pieņem lēmumu par siltināšanu.

Šķir otru lapu, lai noskatītos pilnu Ministra interviju

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment