Eksperts: gāzes cena Latvijā pieaugs par 50% jau nākamgad

Ābele uzsver, ka pauž savu personisko, nevis regulatora viedokli, jo jaunais gāzes tarifu projekts pagaidām vēl tiek tikai apspriests.

Eksperts skaidro: “Mājsaimniecības, kuras izmanto gāzi tikai virtuves plītī, pašlaik par infrastruktūru maksā nesamērojami maz, un, lai gan šķērssubsīdijām nevajadzētu būt, faktiski tās pastāvēja un maksu par infrastruktūru pārlika uz rūpnieciskiem patērētājiem un saimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei. Gāzes tirgū šādas subsīdijas jāmazina.”

Ābele ir pārliecināts, ka nākamgad gāzes rēķini pieaugs līdz pat 50% apmērā tām mājsaimniecībām, kas gāzi patērē ļoti maz un tikai ēdiena gatavošanai. Savukārt tiem, kuri gāzi izmanto apkurei, maksājumi pieaugs tikai nedaudz vai arī nemainīsies.

Lasi vēl: Svarīgs iemesls, kādēļ elektroierīces ir jāizslēdz PILNĪBĀ!

Ābele norāda: Pašlaik ir diezgan izplatīta situācija, ka par tukšu dzīvokli, kurā gāzi gandrīz neizmanto, gadā maksā vien 10 vai 20 eiro, kas ir mazāk nekā tīklu uzturēšanas pašizmaksa. Attiecīgi kāds šo starpību sedz, – varbūt kaimiņu ģimene, kas biežāk gatavo ēst, vai uzņēmums pāri ielai, kur šīs ģimenes locekļi strādā – viņi visi maksā par šo tukšo dzīvokli.

Viņaprāt, šādam tukšam dzīvoklim rēķins par infrastruktūru vien pieaugs par 50%. Ābele uzskata, ka mājsaimniecībai, kurā ir tikai gāzes plīts, maksājumam par gāzi jābūt ne mazāk par 50 eiro gadā, neskaitot pašas gāzes cenu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment