Gardas kotletes bez maizes pievienošanas. Tā pati recepte:  kopā ar mērci tādas pasniedza kolhoza ēdnīcā 

Daudzi no mums izjūt nostalģiju pēc padomju laika kotletēm, kuras pasniedza visās ēdnīcās. Vairumam cilvēku, kas dzīvojuši padomju laikos, kotletes bija viens no ierastākajiem un iecienītākajiem ēdieniem.

Bet izrādās, ka mūsdienās ir gandrīz neiespējami pagatavot šādas kotletes. Iespējams, tas saistīts ar produktu, piemēram, gaļas, kvalitātes atšķirību. Varbūt kotletes tika gatavotas pēc noteiktas tehnoloģijas, kura ir nozaudēta.

Bet mēs šodien pagatavosim kotletes, kas garšas ziņā maksimāli pietuvinātas tām, kuras savulaik kopā ar gardu mērci pasniedza rūpnīcu, kolhozu un skolu ēdnīcās.

Sastāvdaļas kotletēm:

600 grami tītara filejas;
250 grami speķa;
2 sīpoli;
2 kartupeļi;
1 ola;
3 ķiploku daiviņas;
200 gramu rīvmaizes;
200 mililitru piena;
½ tējkarote sāls;
Šķipsniņa melno piparu.

Mērces sastāvdaļas:

1 sīpols;
1 burkāns;
1,5 ēdamkarotes miltu;
20 grami sviesta;
1 ēdamkarote tomātu mērces;
300 mililitru ūdens;
1 lauru lapa;
½ tējkarote sāls;
Šķipsniņa melno piparu.

Kotlešu pagatavošana:

Bļodā sajaucam rīvmaizi ar pienu, pagaidām līdz uzbriest.

Pa to laiku tītara fileju, speķi, nomizotus kartupeļus, sīpolus un ķiploka daiviņas samaļam gaļas mašīnā, samaisām.

Maltajai gaļai pievienojam uzbriedināto rīvmaizi, iesitam olu, pieberam sāli un melnos piparus.

Pannā uzkarsējam augu eļļu, veidojam nelielas kotletes.

Uz maksimālas uguns apcepam kotletes no abām pusēm līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

Uzreiz pēc apcepšanas kotletes liekam cepamtraukā.

Cepam kotletes cepeškrāsnī zem folijas 40 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Mērces pagatavošana

Lai pagatavotu mērci, atsevišķā pannā izkausējam sviestu līdz tas iegūst karamelīgu nokrāsu.

Smalki sagriežam sīpolu, apcepam to pannā ar augu eļļu, kas atlikusi no kotletēm.

Burkānu sarīvējam uz rupjās rīves, pievienojam sagrieztajam sīpolam, apcepam.

Pannā ar sviestu ieberam miltus, apmaisām. Sīpolu un burkānu cepam kopā 4 minūtes un pēc tam pievienojam tomātu pastu. Pēc pāris minūtēm pannā ielejam ūdeni, samaisām.

Kad tomātu pasta ar dārzeņiem ir nedaudz apcepusies un miltu biezputra mazliet sabiezējusi, apvienojam sastāvdaļas, ielejot miltu biezputru pannā ar dārzeņiem.

Mērci vārām uz mērenas uguns vēl pāris minūtes, pieberam sāli un pieliekam lauru lapu.

Rezultātā iegūstam garšīgas kotletes, kam nav pievienota maize. Kotletes pasniedzam ar mērci, kas lieliski papildina gaļas produkta garšu.

Starp citu, ja mērce izdevusies bieza, to var atšķaidīt ar ūdeni.

Izmēģini arī tu šo padomjlaika kulinārijas šedevru. Varam galvot, ka tas ies pie dūšas gan tev, gan taviem mājiniekiem. Un neaizmirsti par šo recepti pastāstīt draugiem sociālajos tīklos!

Leave a Comment