Inbank grupas peļņa pusgadā – 2,7 miljoni eiro

Inbank grupa gada otrajā ceturksnī strādājusi ar 556 tūkst. eiro peļņu, kas ir par 76% mazāka nekā šajā periodā pērn. Neskatoties uz pārdošanas rezultātu kritumu, Inbank kredītportfelis pieaudzis par 27%. Covid-19 laikā Inbank grupai darbinieku skaitu un personāla izmaksas izdevies saglabāt iepriekšējā līmenī un strādāt rentabli gan ceturkšņa, gan pusgada griezumā.

Inbank grupas uzņēmumi piedāvā savus pakalpojumus klientiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Grupas peļņa pirmajā pusgadā sasniedza 2,7 miljonus eiro. Inbank kredītportfelis pieaudzis par 27%, salīdzinot ar 2019. gada otro ceturksni, un sasniedzis 349 miljonus eiro. Noguldījumu portfelis pieauga par 47% līdz 402 miljoniem eiro.

“Kaut arī finanšu sektoram koronavīrusa pandēmija bija izaicinošs laiks, Inbank grupai darbinieku skaitu un personāla izmaksas izdevies saglabāt iepriekšējā līmenī un strādāt rentabli gan ceturkšņa, gan pusgada griezumā. Gada pirmo pusi un īpaši otro ceturksni ietekmēja ārkārtējā situācija gan Latvijas, gan citos mūsu tirgos. Tas izraisīja strauju pārdošanas kritumu martā un aprīlī visās produktu grupās. Par spīti tam Covid-19 krīzes laikā tirdzniecības finansēšanas produktu apjoms pieauga par 12%, un mēs jau redzam pārdošanas un pieprasījuma atjaunošanos,” atzīmē Inbank Latvia valdes loceklis Juris Filipovs.

Pārdošanas apjomi otrajā ceturksnī veidoja 60 miljonus eiro, kas ir samazinājums par 19%. Neskatoties uz pārdošanas apjomu samazinājumu, Inbank grupas darbības rezultāti bija rentabli gan ceturkšņa, gan pusgada griezumā.

“Līdzīgi kā citās nozarēs, arī Inbank grupas ietvaros krīzes sākumā tika pieņemts lēmums samazināt mārketinga aktivitātes. Līdztekus tam nolēmām ievērot piesardzību patēriņa kredītu izsniegšanā, līdz ar to samazinājās apjomi mazajiem aizdevumiem,” skaidro J. Filipovs. Kaut daļa veikalu gan Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, gan arī Polijā uz laiku bija slēgti, preču nomaksas pakalpojums Inbank grupā kopumā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 12%.

“Krīzes sākumā liela uzmanība tika pievērsta jaunu produktu izstrādei, un mūsu kolēģi Igaunijā ieviesa unikālu platformu, kas ļauj pakāpeniski norēķināties par pirkumu, tādējādi atvieglojot tirgotāju e-komercijas aktivitātes un vienlaikus arī pircējiem ļaujot plānot savus izdevumus,” norāda J. Filipovs.

Lai veicinātu starptautisko izaugsmi, otrajā ceturksnī pieņemts stratēģisks lēmums esošo organizatorisko grupas uzņēmumu struktūru padarīt vairāk koncentrētu uz produktu. No 1. jūlija Inbank grupas struktūrā uzsvars ir uz trim pārrobežu uzņēmējdarbības virzieniem: tirdzniecības finansēšanu ar preču nomaksas pakalpojumu, auto līzingu, kā arī patēriņa kredītiem un maksājumu kartēm.

Uz patērētāju finansēšanu fokusētā Igaunijas digitālā banka Inbank, kas Igaunijā dibināta pirms 10 gadiem, šā gada sākumā sasniedza 10% daļu no 3 miljardu eiro vērtā Baltijas patērētāju finanšu tirgus.

Latvijas tirgū Inbank darbība ir vērsta uz jaunu un klientiem pievilcīgu finanšu risinājumu izstrādi. Inbank Latvia sadarbības partneri ir, piemēram, K-Senukai, 1a.lv, iDeal, Euronics, Sportland, Studio Moderna, Given, Bite u. c. Iepērkoties šajos veikalos, pircēji var izmantot Inbank pakalpojumu, kas dod iespēju samaksāt par pirkumu ērti un pa daļām. Ar tehnoloģiju palīdzību Inbank Latvia partneru klientiem padara iepirkšanās procesu ātrāku, ērtāku un pieejamāku.

Galvenie Inbank grupas finanšu rādītāji uz 30.06.2020:
kopējie aktīvi – 485 miljoni EUR;
kredītportfelis – 349 miljoni EUR;
depozītu portfelis – 402 miljoni EUR;
tīrā peļņa – 2,7 miljoni EUR;
kopējais pašu kapitāls – 50 miljoni EUR;
pašu kapitāla atdeve – 11%.

SIA Inbank Latvia ir Igaunijas kredītiestādes Inbank grupas uzņēmums. AS Inbank Igaunijā ir dibināta 2011. gadā kā finanšu tehnoloģiju kompānija Cofi. Līdz 2015. gadam Cofi kļuva par vadošo uzņēmumu Igaunijas nomaksas pakalpojumu tirgū. Turpinot izaugsmi, Cofi ieguva bankas licenci, mainot nosaukumu uz AS Inbank, un sāka piedāvāt plašu bankas pakalpojumu klāstu. Dažu gadu laikā Inbank Igaunijā ir kļuvusi par nozīmīgu spēlētāju banku sektorā ar vairāk nekā 150 000 aktīvu klientu un plašu pakalpojumu klāstu. Inbank Latvia dibināta 2014. gadā kā SIA Cofi līzings un ietilpst Inbank grupā.

Inbank ir uz patērētāju finansēšanu fokusēta digitālā banka, kas darbojas Baltijā un Polijā, kā arī papildus piesaista depozītus Vācijā, Austrijā un Nīderlandē. Inbank grupas uzņēmumiem ir vairāk nekā 2 000 aktīvu partneru un vairāk nekā 550 000 aktīvu līgumu. Inbank obligācijas tiek kotētas Nasdaq Baltijas biržā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment